Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUALIZOVANÉ Zmiznuté lietadlo pravdepodobne zasiahol blesk!

Zobraziť galériu (5)

PARÍŽ - Lietadlo spoločnosti Air France, ktoré zmizlo nad Atlantickým oceánom, mohol zasiahnuť blesk. Povedal to šéf komunikačného oddelenia aerolínií Françoise Brousse. Lietadlo vyslalo automatickú správu o poruche elektrických obvodov, keď prechádzalo búrkovou oblasťou so silnými turbulenciami.

Vojenské lietadlá vzlietli z ostrova Fernando de Noronha pri severovýchodnom pobreží Brazílie. Práve v tejto oblasti, ktorá sa nachádza asi 300 km od pobrežného mesta Natal, sa lietadlo stratilo. Letový dispečing stratil s lietadlom kontakt krátko po jeho štarte z Ria de Janeiro. Na palube bolo 12 členov posádky a 216 pasažierov, z toho osem detí, 126 mužov a 82 žien. Stroj typu Airbus 330-200 letel na parížske letisko Charla de Gaulla, kde mal pristáť o 11:10 SELČ. Let mal trvať 11 hodín. Agentúre AFP to potvrdil predstaviteľ parížskeho letiska.

"Máme veľké obavy. Lietadlo zmizlo z radarov už pred niekoľkými hodinami. Môže ísť o chybu transpondéra, avšak takáto porucha je veľmi zriedkavá a lietadlo nepristálo, keď malo," povedal.

"V týchto chvíľach už by lietadlo nemalo mať žiadne zásoby paliva, takže je bohužiaľ nutné počítať s tým najtragickejším scenárom," prehlásil okolo 13:00 SELČ francúzsky minister životného prostredia Jean-Louis Borloo. Zároveň vylúčil, že by lietadlo uniesli.

Hovorkyňa Air France Brigitte Barrandová s ľútosťou oznámila, že spoločnosť nemá o reklama lietadle žiadne správy. Na letisku Charla de Gaulla už zriadili krízové centrum pre príbuzných pasažierov.

Francouzská televízna stanica LCI uviedla, že v dobe, kedy sa lietadlo stratilo, zúrila v oblasti prudká búrka. Spoločnosť Air France tvrdí, že prístroje okolo štvrtej hodiny SELČ ukázali, že v lietadle došlo ku skratu. Predpokladá sa, že do stroja mohol udrieť blesk, avšak podľa odborníkov má lietadlo niekoľko záložných zdrojov, takže zrejme zlyhalo ešte niečo iné a príčin dosiaľ nepotvrdenej havárie mohlo byť niekoľko.

Podľa talianskej agentúry ANSA bolo na palube okrem iných i päť Talianov. Francúzske úrady zatiaľ oficiálne nezverejnili zoznam cestujúcich.

Ministerstvo zahraničných vecí nemá informáciu, že by na palube strateného lietadla Air France mal byť občan SR. "Zatiaľ to nevyzerá, že by tam mal byť nejaký Slovák," povedal hovorca ministerstva Ján Škoda. Zmiznutému letu sa venuje naše veľvyslanectvo v Riu de Janeiro, odkiaľ lietadlo večer odletelo. Je tiež v kontakte s prepravcom - Air France.

Dvojmotorový diaľkový Airbus 330-200 má dolet 12 500 kilometrov. V súčasnosti je v prevádzke po celom svete 341 týchto strojov. Po prvýkrát ich použili v roku 1998.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu