Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chorváti zúria, nemôžu všade fajčiť

(Zdroj: Profimedia)

ZÁHREB – Pre vyše milión fajčiacich obyvateľov Chorvátska sa včera obrátil svet hore nohami. Začal platiť rozsiahly zákaz fajčenia. Reštaurácie a bary boli preto prázdne.

Po rokoch životného štýlu, ku ktorému patrila cigareta vždy a takmer všade, začal od včera v Chorvátsku platiť rozsiahly prísny zákaz fajčenia. Zapáliť si nemôžu v reštauráciách, na pracovisku a v úradoch. Pokuty od tisíc do 15-tisíc kún (135 až 2027 eur) pre majiteľov pohostinských podnikov, ktorí by nad zákazom prižmúrili oko, nepochybne zabezpečí dodržovanie zákona. V prvý deň zákazu však reštaurácie a kaviarne v Chorvátsku boli ľudoprázdne.

„Nastal deň D a klub zíva prázdnotou. Všetci tu fajčili,“ posťažoval si Davor Grubić, majiteľ malej kaviarne v centre Záhrebu pre agentúru Reuters. „Mali by dať možnosť, aby sa podniky rozhodli, či chcú mať hostí fajčiarov alebo nefajčiarov. Toto u nás nebude fungovať,“ zdôraznil. Aj ďalšie reštaurácie v centre chorvátskej metropoly, obyčajne kypiace čulým ruchom, zostali prázdne. Fajčiari postávali vonku a špekulovali, aký osud ich čaká cez zimu.

„Asi dostanem zápal pľúc, pretože väčšinu času strávim vonku pri fajčení,“ smeje sa študentka Tijana Pivcevičová. Väčšina majiteľov kaviarní a reštaurácií si trpko sťažuje na zákaz. Ohrozuje ich biznis. Tvrdia, že jeho platnosť by mala byť v čase hospodárskeho poklesu pozastavená. „Pre našu branžu to bude zlé. Väčšinu zákazníkov tvoria fajčiari,“ konštatovala čašníčka v kaviarni Moka Verica Mesičová.

Týždenník Nacional dal fajčiarom dôvod na zamyslenie.“Hovoria, že asi 50 percent smrteľných ochorení spôsobuje fajčenie. Znamená to, že odteraz budeme na 50 percent nesmrteľní,“ napísal vo svojom stĺpčeku Renato Baretič, sám milovník tabaku. „Vďaka Bohu odchádzam na mesiac do Rakúska, posledného útočiska fajčiarov v Európskej únii,“ napísal ďalej. Iné noviny týždeň pre zákazom uverejňovali desiatky tipov, ako sa zbaviť zlozvyku.

Nefajčiarske nápisy išli v obchodoch na dračku. Podľa zdravotníckych zdrojov zomrie v Chorvátsku na následky fajčenia ročne 13-tisíc ľudí. Minister zdravotníctva Darko Milinović nekompromisne vyhlásil, že sa to proste raz musí skončiť. Chorvátsko je zatiaľ jedinou krajinou na Balkáne, kde fajčenie na verejnosti postavili mimo zákon. Zapáliť sa tam dá iba vo vymedzených fajčiarňach alebo na terasách reštaurácií a kaviarní.

Susedné Srbsko fajčenie formálne zakázalo už v roku 1995. Zákon sa však nikdy nedostal do praxe. Očakáva sa, že nové prísnejšie pravidlá tam zavedú do konca roka. Zdá sa, že ani Bosna, teda krajina, kde sú káva a cigareta takmer národnými symbolmi, sa do zákazu veľmi nehrnie. Fajčí tam až 37 percent populácie. To je dvakrát viac ako je európsky priemer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu