Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Českí tínedžeri majú najviac skúseností s drogami!

PRAHA - Českí šestnásťroční majú najväčšie skúsenosti s drogami v Európe. Polovica z nich už vyskúšala nejakú nelegálnu drogu. Väčšinou išlo o hašiš alebo marihuanu.

Vyplýva to z dnes zverejnenej školskej štúdie ESPAD 2007. S takzvanými tvrdými drogami má skúsenosť každý jedenásty český školák.

Za 12 rokov, čo projekt trvá, možno vo väčšine krajín konštatovať zlepšenie situácie. Výnimku tvorí Česká republika a Slovensko, uvádza správa ESPAD. Od roku 1995 sa užívanie marihuany ako aj tvrdých drog v ČR zdvojnásobilo. Avšak podľa odborníkov naďalej nerastie.

Projekt ESPAD 2007 zisťoval užívanie návykových látok medzi viac než 100 – tisíc šestnásťročnými študentmi vo viac ako troch desiatkach európskych krajín. Podľa prieskumu v týchto krajinách vyskúšalo akúkoľvek drogu v priemere 23 percent chlapcov a 17 percent dievčat. Rebríček vedie Česká republika, kde drogy vyskúšalo 46 percent študentov.

Z legálnych drog, z predaja ktorých štát vyberá dane, vyskúšalo aspoň raz za život cigarety 58 percent školákov. Denne fajčí najviac študentov v Česku, Estónsku, Lotyšsku a na Slovensku (okolo 13 percent).

Alkohol najmenej raz za život pilo priemerne 90 percent šestnásťročných. V každej krajine najmenej dve tretiny. Takmer všade pijú viac chlapci. Vo väčšine krajín dávajú prednosť pivu, dievčatá naopak destilátom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu