Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pacifik chce preplávať na plastových fľašiach!

SAN FRANCISCO - Potomok známej bankárskej rodiny Rotschildovcov sa plánuje preplaviť z americkej Kalifornie k brehom Austrálie na špeciálnej lodi postavenej z plastových fliaš. Projektom chce spropagovať recykláciu a ukázať netradičné riešenia pre opätovné použitie materiálov.

Vyše 18-metrový katamarán by mal na oceán vyraziť už o dva mesiace. "Ak bude počasie na našej strane, vyrazíme na začiatku mája," uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu NPR 30-ročný aktivista a dobrodruh David de Rotschild. Jeho plavidlo sa bude volať Plastiki a len na konštrukciu jeho trupu Rotschildov tím spotrebuje 12 tisíc PET fliaš. "PET fľaše stláčame do formy panelov, z ktorých potom vyrábame všetky časti lode," popísal Rotschild. Okrem použitých fliaš konštrukčný tím experimentuje aj s organickými materiálmi. "Používame biologické lepidlo, miešame ho z cukru a z orieškov kešu."

Plastové fľaše sú pre Rotschilda v súčasnosti symbolom odpadu, pretože len zlomok z nich sa recykluje. Na ich výrobu sa pritom spotrebuje neefektívne veľké množstvo energie. Na začiatku projektu bol Rotschildov zámer upozorniť na potrebu recyklácie. Zistil, že v zásade neatraktívna myšlienka môže získať pozornosť ľudí, pokiaľ bude spojená s dobrodružstvom. S nimi má Rotschild už určitú prax, keďže je jedným z mála cestovateľov, ktorí boli na severnom aj južnom póle zemegule.

"Ak sa budete pýtať, koľko to stojí, odvedie to pozornosť. Stojí to viac než by som chcel a menej ako by malo," skonštatoval Rotschild pre miestne noviny San Francisco Gate.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu