Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Červený kríž začal evakuovať 400 civilistov na Srí Lanke

(Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Červený kríž začal v utorok evakuovať vyše 400 chorých alebo zranených Srílančanov, ktorých chce na trajekte odviezť z vojnovej zóny na severe krajiny. Humanitárna organizácia sa už takmer týždeň pokúša dostať do bezpečia civilistov, ktorí uviazli v dočasnej nemocnici.

Hovorca srílanskej armády Udaya Nanayakkara obvinil povstalcov, že v utorok zaútočili na skupinu vyše 1000 civilistov utekajúcich z vojnovej zóny v oblasti Udayarkattu. Podľa jeho slov útok neprežilo 17 osôb a 69 utrpelo zranenia. Skupina zranených, ktorých sa Červený kríž pokúša zachrániť, utiekla minulý týždeň z poslednej funkčnej nemocnice vo vojnovej zóne v Puthukkudiyiruppu po tom, čo sa zdravotné zariadenie dostalo pod opakovanú delostreleckú paľbu, ktorá usmrtila viacerých pacientov.

Vláda a Červený kríž zriadili v pobrežnej dedine Putumattalan dočasnú nemocnicu, ktorá je však preplnená a nemá spoľahlivý zdroj pitnej vody ani hygienické zariadenia. Červený kríž preto prenajal trajekt, ktorý v utorok popoludní zakotvil v oblasti a humanitárni pracovníci začali na palubu prevážať pacientov, uviedla hovorkyňa organizácie Sophie Romanensová.

Vláda a medzinárodné organizácie obviňujú tamilských povstalcov zo zadržiavania vyše 200 tisíc civilistov, ktorých údajne využívajú ako živé štíty, čo povstalci odmietajú. Civilisti z vojnovej oblasti hromadne utekajú. V pondelok z nej údajne ušlo 6600 obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu