Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUALIZOVANÉ Fico navrhuje 2 riešenia, rokuje o nich s Gazpromom!

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi a ukrajinskej premiérke Julii Tymošenkovej dnes predseda vlády SR Robert Fico predložil dve alternatívy urýchleného obnovenia dodávok ruského zemného plynu na Slovensko.

Po rokovaniach v Kyjeve a Moskve s predsedami vlád oboch krajín viedol premiér Fico rozhovory aj s vedením ruského plynárenského koncernu Gazprom. Na rokovaniach sa zúčastnili aj minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek a minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.

Prvý návrh spočíva vo využití plynovodu Jamal a druhou možnosťou je "swapová operácia" medzi Ukrajinou a Ruskom. Pri nej by ukrajinská strana zo svojich zásobníkov ležiacich pri slovensko-ukrajinskej hranici dodávala Slovensku potrebný objem plynu, za čo by Gazprom okamžite v rovnakom množstve dodal Ukrajine plyn pre jej vnútorný trh, za ktorý by platila slovenská strana. Vedenie spoločnosti Gazprom na spoločnom rokovaní potvrdilo, že takáto "swapová operácia" je technicky realizovateľná, a prisľúbilo, že Gazprom dodá zemný plyn Ukrajine okamžite po tom, ako Ukrajina dodá plyn zo svojich zásobníkov Slovensku.

"Súhlasili sme s návrhmi zo strany slovenského premiéra Roberta Fica na uskutočnenie výmenných operácii. Pre ukrajinskú domácu potrebu môže byť dopravený plyn v rovnakom objeme, aký potrebuje Slovensko, zhruba 20 miliónov kubických metrov denne," povedal Allexej Miller, šéf ruského plynárenského podniku Gazprom po stretnutí s Ficom a s bulharským premiérom Sergejom Staniševom. Miller dodal, že Gazprom z technických príčin nie je schopný uskutočniť podobnú výmenu s Bulharskom. 

Predseda vlády Fico a minister hospodárstva Jahnátek začali okamžite rokovania so všetkými zainteresovanými stranami. Gazprom začal s preverovaním možnosti využiť plynovod Jamal podľa návrhu Roberta Fica, informoval TASR Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Plynovod Jamal je dlhý 4 196 kilometrov a spája ruský polostrov Jamal v Ťumenskej oblasti cez Bielorusko a Poľsko s Nemeckom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu