Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Fico chce na Ukrajine a v Rusku rokovať o obnovení dodávok

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Zhodnotiť hĺbku krízy a realisticky odhadnúť dátum skutočného obnovenia dodávok plynu na Slovensko je jedným z cieľov dnešnej pracovnej návštevy premiéra Roberta Fica na Ukrajine a v Rusku.

Slovenská vláda musí disponovať presnými informáciami, aby bola schopná pripraviť nevyhnutné krízové opatrenia a stanoviť prípadný najvhodnejší termín opätovného obnovenia prevádzky druhého bloku V1 jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, zdôrazňuje sa v stanovisku, ktoré poskytol riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády Braňo Ondruš.

Druhým cieľom pracovnej návštevy je podporiť uplatňovanie dohody o monitorovaní, podpísanej predstaviteľmi Európskej únie, Ukrajiny a Ruskej federácie. Ako sa podčiarkuje v stanovisku, Slovensko chce prispieť k spoločnému úsiliu únie presvedčiť Ukrajinu a Rusko o nevyhnutnosti plniť zmluvné záväzky voči členským krajinám EÚ pri dodávke zemného plynu.

Pracovnej ceste predchádzali konzultácie R. Fica s predsedom Európskej rady a českým premiérom Mirkom Topolánkom, ako aj predsedom Európskej komisie Jose Barossom, európskym komisárom pre energetiku Andrisom Piebalgsom a nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Slovenský premiér sa v priebehu utorka telefonicky zhováral aj s premiérom Ruskej federácie Vladimirom Putinom a ukrajinskou premiérkou Juliou Tymošenkovou. O výsledkoch dnešných rokovaní bude predseda vlády Robert Fico informovať svojich európskych partnerov.

Členmi jeho delegácie sú aj minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš a minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek. V Moskve sa okrem Putina stretne aj s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom a najvyššími predstaviteľmi plynárenskej spoločnosti Gazprom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu