Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rusko obnovuje dodávky plynu!

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Gazprom postupne obnovuje dodávky plynu pre európskych odberateľov cez Ukrajinu. Uviedla to dnes agentúra ITAR-TASS. Odhady, kedy by plyn mohol doraziť do Európy, sa rôznia. Európska únia hovorí o 24 hodinách, Gazprom uvádza, že v Poľsku, Rumunsku a v Moldavsku bude plyn zhruba za 36 hodín.

Gazprom ďalej informoval, že spustenie plynu bolo skúšobné a pokiaľ bude všetko v poriadku, obnoví štandardnú prepravu. Upozornenie súvisí s hrozbami Moskvy, že dodávky opäť zastaví, pokiaľ by Ukrajinci pristúpili k "neoprávneným odberom" z tranzitu plynu.

Situáciu môže ešte skomplikovať spor Moskvy a Kyjeva o "technický plyn", pomocou ktorého sa má obnoviť a udržiavať tlak v tranzitnom plynovode. Gazprom žiada, aby Ukrajinci za tento plyn platili trhovú cenu, alebo ho nahradzovali z vlastných zásob, čo Kyjev doteraz odmietal.

Podľa ukrajinskej premiérky Júlie Tymošenkovej by bol Kyjev ochotný za technický plyn zaplatiť, ak s Gazpromom podpíšu dohodu o cenách plynu a výške tranzitných poplatkov na tento rok.

Cestu k obnoveniu dodávok otvorila zmluva o monitorovaní dodávok, ktorú v pondelok v Bruseli opätovne podpísala Európska komisia, Ukrajina a Rusko. Zmluvu síce všetky zúčastnené krajiny podpísali už v nedeľu, ale Kyjev k nej doplnil deklaráciu. Rusi v reakcii vyhlásili dohodu za neplatnú.

Mnohé európske krajiny tak zostali aj v pondelok bez dodávok ruského plynu. Najhoršia situácia je zrejme na Balkáne, kde sú niektoré krajiny stopercentne závislé na ruskej surovine.

Rusko-ukrajinský spor postihol aj Česko, ruský plyn ale nahradila surovina zo zásobníkov z Nórska a prerušenie dodávok nepostihlo ani firmy, ani obyvateľov.

Spor Ruska a Ukrajiny sa zdramatizoval po tom, čo ruská plynárenská firma Gazprom prestala začiatkom januára posielať plyn Ukrajine, pretože sa s ukrajinským Naftogazom nedohodla na novej zmluve s novými cenami.

Cez Ukrajinu do Európy obvykle putuje 80 percent ruského plynu, ktorý kryje asi pätinu európskej spotreby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu