Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Ukrajina nemusí podľa Gazpromu zaplatiť dlh v hotovosti

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Krízou postihnutá Ukrajina má podľa hovorcu spoločnosti Gazprom Sergeja Kuprijanova možnosť započítať svoj dlh v hodnote 2 mld. USD voči budúcim výnosom za tranzit ruského plynu.

"Snažíme sa nájsť cesty ako zabrániť prerušeniu dodávok, pričom dúfame, že vo zvyšných dňoch dokážeme dosiahnuť dohodu."

Ukrajina pôvodne odmietla ponuku akceptovať. Rusko v súčasnosti platí Ukrajine za prepravu 1 tis. kubických metrov plynu na úseku 100 km celkovo 1,7 USD.

Rusko a Ukrajina sa sporia za posledné štyri roky už štvrtý raz a Kuprijanov už predtým uviedol, že ak Ukrajina nesplatí svoj dlh, šance, že Rusko pozastaví od nového roka dodávky plynu na Ukrajinu je 50 percentné.

Podľa Kuprijanova existuje druhá možnosť, aby Ukrajina splatila svoj dlh tak, žeby vrátila plyn, ktorým sa zásobila, aby prežila zimu v prípade, ak by Gazprom prerušil dodávky. Ako uvádza uk

rajinská firma Naftogaz, vo svojich zásobách drží 17 mld. kubických metrov plynu, čo predstavuje 22 % ukrajinskej ročnej spotreby. Ukrajina bola pre dopady finančnej krízy nútená prijať pomoc Medzinárodného menového fondu (MMF).

Predseda dozornej rady Gazpromu Viktor Zubkov uviedol, že MMF by mal zhodnocovať potenciálne riziká a Ukrajina by mala nájsť prostriedky na splátku dlhu najmä, keď čerpá veľkú pôžičku od MMF.

Ako napokon Zubkov dodal, dozorná rada Gazpromu sa stretne 29. decembra, aby prediskutovala situáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu