Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Až 20 percent mladých Fínov má problémy s alkoholom!

HELSINKY – Až 20 percent fínskych mužov pod 35 rokov vo svojom živote bojovalo s problémami, ktoré im spôsobilo nadmerné pitie alkoholu. Informoval o tom fínsky denník Helsingin Sanomat.

"Konzumácia alkoholu prichádza vo vlnách," povedal profesor Hannu Alho z fínskeho Inštitútu národného zdravia (KTL), ktorý výskum medzi niekoľko tisíc Fínmi robil.

Mladí dvadsiatnici vraj s rastúcim vekom nestriedme pitie postupne obmedzujú a pohárik si potom väčšinou dajú len príležitostne. Niektorí ale svoje zvyky nezmenia, takže priemerná spotreba alkoholu zostává na rovnakej úrovni. Podľa KLT sa najviac problémov spôsobených nadmerným pitím objavuje medzi mužmi vo veku 40 až 49 rokov.

Asi 8,5 percenta mužov pije tak veľa, že majú problémy s pracovnou dochádzkou a rozpadajú sa im partnerské vzťahy. Vedci tvrdia, že počet rozvedených či tých, ktorí prišli o prácu, je takmer rovnaký. Ďalší vrchol v konzumácii alkoholu je podľa štúdie pred dôchodkovým vekom.

Fínsko sa spolu s ďalšími škandinávskymi štátmi tradične snaží nadmerné pitie obmedziť vysokými daňami za alkohol. Severania si ale našli niekoľko spôsobov, ako sa k lacnému alkoholu dostať. Medzi ne patria napríklad "alkoholové" výlety do susedných krajín alebo kupovanie pašovaných liehovín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu