Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred 45 rokmi zabili Kennedyho, Obama čelí podobným hrozbám

Barack Obama, J.F. Kennedy
Barack Obama, J.F. Kennedy

WASHINGTON - Američania si v sobotu pripomínajú 45. výročie atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a to práve v čase, keď sa chystá do Bieleho domu zasadnúť Barack Obama. Toho často prirovnávajú ku "JFK", najmä pokiaľ ide o jeho charizmu a vzhľad.

"Je inšpiratívny, je to historická postava, je to prvý afroamerický prezident," myslí si bezpečnostný analytik Scott Stuart. Dodáva však, že práve tieto vlastnosti z neho môžu urobiť terč pre atentátnikov. Vyhrážky prezidentovi, ktorých cieľom sa ešte pred zasadnutím do Bieleho domu stal aj Obama, nie sú pre americkú politiku ničím novým.

Počas celej histórie USA došlo k štyrom úspešným atentátom na prezidentov: Abrahama Lincolna zavraždili v roku 1865, James Garfielda v roku 1880, Williama McKinleyho v roku 1900 a Kennedyho v roku 1963. Vrahovia pripravili o život aj brata JFK Roberta a ľudskoprávneho aktivistu Martina Luthera Kinga, oboch v roku 1968.

Pokusom o atentát čelili aj prezidenti Andrew Jackson, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, Gerald Ford a Ronald Reagan. "Máme bohatú históriu násilia proti inšpiratívnym lídrom v Spojených štátoch," pripomína profesor na Americkej univerzite James Thurber. Historik hovorí aj o podobnostiach medzi Kennedyho popularitou a dnešnou eufóriou, ktorá sa rozpútala okolo budúceho prezidenta USA.

"Spomínam si na tie časy a je v tom veľká podobnosť. S výnimkou toho, že Obama je ešte inšpiratívnejší ako Kennedy z hľadiska schopnosti nadchnúť ľudí a získať si podporu republikánskych voličov, aby hlasovali za demokrata," dodal Thurber. Obamovi pridelila americká tajná služba ochranku skôr ako ktorémukoľvek inému prezidentskému kandidátovi - 18 mesiacov pred samotnými voľbami.

Jeho vtedajšia demokratická rivalka Hillary Clintonová dostala ochranu pre svoj status bývalej prvej dámy Spojených štátov. Keď sa Obama začal stávať "hlavným kandidátom, dostal prakticky rovnakú úroveň ochrany ako prezident, pretože čelil bezprecedentným hrozbám," dodal Stuart.

Polícia odhalila doteraz už dva pokusy o zavraždenie Obamu - v Colorade počas demokratického konventu a nedávno v Tennessee, keď zatkla dvoch rasistov plánujúcich vraždy 88 černochov, vrátane budúceho prezidenta USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu