Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Novým americkým prezidentom bude Barack Obama!

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Spojené štáty americké zažili historické víťazstvo. Demokratický senátor Barack Obama bude prvým Afroameričanom na poste prezidenta USA. Viceprezidentom bude Joe Biden. Republikán John McCain zablahoželal svojmu súperovi k víťazstvu, gratuloval mu aj odchádzajúci americký prezident George W. Bush.

Obama dnes predstúpil pred svojich priaznivcov v parku Grant v Chicagu, aby vyhlásil svoje víťazstvo vo voľbách. "Toto je vaše víťazstvo," povedal nadšenému davu a zdôraznil že do Ameriky "prišla zmena". Pri prejave ho pozdravovali státisíce ľudí.

Podľa Obamu sa dokázala "moc demokracie". Zdôraznil, že "sila prichádza z ideálov". Spojené štáty sa môžu podľa neho zmeniť a "nastal čas, aby sa oživil americký sen". "Áno, môžeme," vyhlásil. "Toto je naša chvíľa," uviedol a dodal, že chce načúvať hlasu Američanov a bude potrebovať ich pomoc a jednotu.

Voľby boli "odpoveďou každému", kto ešte stále pochyboval, že Amerika je miestom, kde je všetko možné, vyhlásil Obama a dodal: "Američania vyslali svetu posolstvo, že nikdy neboli zbierkou červených a modrých štátov. Vždy sme a budeme Spojené štáty americké."

Po prognózach víťazstiev v troch štátoch na západnom pobreží USA - v Kalifornii, vo Washingtone a v Oregone bolo jasné, že Obama získal viac hlasov voliteľov, ako bolo potrebných 270 hlasov.

Podľa agentúry DPA mohol 47-ročný senátor z Illinoisu počítať po týchto víťazstvách s 293 voliteľmi, kým jeho rival John McCain so 139 hlasmi. Televízia BBC o pol šiestej ráno nášho času uviedla, že Obama má 338 voliteľov a McCain 155 voliteľov.

V celých USA prepukli ovácie, keď sa krátko po piatej hodine rannej nášho času rozšírila správa o Obamovom víťazstve. Televízne stanice sprostredkúvali zábery nadšených a dojatých ľudí.

McCain zablahoželal svojmu súperovi k víťazstvu a povedal, že "prehovoril americký ľud a prehovoril jasne".

Obamovo víťazstvo predpovedali pred voľbami prakticky všetky prieskumy, v jeho prospech hovorilo aj rozdelenie popularity po štátoch. Hovorilo sa však o otázke rasového pôvodu, ktorá sa mal v poslednej chvíli prejaviť pri rozhodovaní amerických voličov v neprospech prvého afroamerického kandidáta jednej z dvoch najvýraznejších strán krajiny. To sa však nepotvrdilo, Obama zvíťazil v štátoch, v ktorých mal jasnú prevahu, navyše triumfoval aj v dôležitých nerozhodnutých štátoch ako Florida či Ohio.

Štáty, v ktorých zvíťazil Obama: Vermont (3 voliteľské hlasy), Massachusetts (12), Illinois (21), New Jersey (15), Maine (4), Delaware (3), Maryland (10), District of Columbia (3), Connecticut (7), Pensylvánia (21), New Hampshire (4), Rhode Island (4), Michigan (17), Wisconsin (10), Minnesota (10), New York (31), Ohio (20), Nové Mexiko (5), Iowa (7), Virgínia (13), Washington (11), Oregon (7), Kalifornia (55), Havaj (4), Florida (27), Colorado (9).

Štáty, v zvíťazil McCain: Kentucky (8), Západná Virgínia (5), Oklahoma (7), Tennesee (11), Južná Karolína (8), Arkansas (6), Alabama (9), Georgia (15), Wyoming (3), Severná Dakota (3), Kansas (6), Louisiana (9), Texas (34), Mississippi (6), Utah (5), Idaho (4), Arizona (10), Južná Dakota (3), Nebraska (5).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu