Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Homosexuálne sklony u kňazov budú odhaľovať testami

VATIKÁN - Vatikán uviedol, že psychologické testy by mohli u budúcich katolíckych kňazov odhaliť homosexuálne tendencie. Dokument, ktorý dostal požehnanie pápeža Benedikta XVI., však výslovne tvrdí, že testy musia byť dobrovoľné. "Hlboko zakorenené homosexuálne tendencie", či "nejasná sexuálna identita" sú uvedené v dokumente medzi príznakmi, ktoré by mohli kandidáta diskvalifikovať v jeho snahe stať sa kňazom.

Svätá stolica tvrdí, že pedofilné škandály z posledných rokov nie sú "primárnymi dôvodmi" vzniku tohto dokumentu. Cirkev sa už desaťročia snaží o vzťahy medzi náboženskou vierou a psychológiou, uviedol tajomník Kongregácie pre katolícke vzdelávanie Jean-Louis Brugues na tlačovej konferencii.

Tieto škandály však pomohli "urýchliť" tento proces a "určite boli určujúcim faktorom", priznal. Pedofilné škandály kňazov zasiahli viacero štátov, najmä v USA, Latinskej Amerike a Európe. V Rakúsku museli navyše v roku 2004 uzavrieť seminár po tom, ako vznikli podozrenia o homosexuálnom správaní študentov.

V dokumente s názvom "Smernice pre využívanie psychológie pri prijímaní a formovaní kandidátov na kňazstvo" sa píše, že "chyby pri výbere povolania nie sú ojedinelé". "V príliš veľa prípadoch sa psychologické defekty, niekedy až patologického charakteru, ukážu až po vysvätení za kňaza. Skoršie objavenie týchto chýb by zabránilo viacerým tragickým skúsenostiam".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu