Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéf poľskej mafie, drogy a podvody za 300 mil. dolárov!

BRATISLAVA/VARŠAVA - Na drogách, podvodoch a praní špinavých peňazí zarobil najmenej 300 miliónov dolárov. Teraz by mal stáť pred súdom v New Yorku. Ricardo Fanchini alebo Ryszard Kozina, ktorého britskí policajti zadržali pred rokom, poľské médiá označujú za „najhoršieho poľského gangstra,“ podozrievaného aj z objednávky vraždy bývalého šéfa poľskej polície. Internetový portál tvp.info získal podrobnosti zo spisu, ktorý brooklynská prokuratúra preložila newyorskému súdu.

Poľskému mafiánovi, ktorý mal byť spojkou medzi talianskou a ruskou mafiou, prokuratúra predložila 17 obvinení z 30 zločinov. Hrozí mu doživotie. Z obžaloby vyplýva, že v rokoch 1997 -2007 organizoval dodávky kokaínu do Spojených štátov. Začiatkom roka 2002 dokonca zorganizoval prepravu až štyroch ton čistej drogy, k operácii však nakoniec nedošlo. V tom istom čase jeho ľudia prepašovali do USA 398 kilogramov MDMA – látky, z ktorej sa dalo vyrobiť najmenej 1,2 milióna tabletiek extázy.

Z obvinení súčasne vyplýva, že poľský boss v ďalších rokoch ustúpil od veľkých dodávok a do Spojených štátov dodával zásielky s objemom 100-300 kilogramov. Kokaín bol ukrytý v elektronike, ktorá smerovala do firiem pôsobiacich v Brighton Beach (kolíske ruskej mafie v Spojených štátoch) a na Staten Island, pripomína tvp.info. Spolu s Poliakom by mali na lavicu obžalovaných zasadnúť aj ukrajinskí bratia Nikolaj a Artur Dozorcevovci, považovaní za šéfov ruskojazyčnej mafie vo východnej Európe.

Poľský gangster pôsobil na štyroch kontinentoch, jeho majetky teraz skúmajú finančné polície viacerých európskych štátov. Americkí vyšetrovatelia už zabavili niekoľko luxusných apartmánov, tisíce akcií ako aj luxusných jácht a šperky. V Poľsku je Fanchini podozrievaný z objednávky vraždy Mareka Papalu, bývalého šéfa polície. Objednávku na vraždu dostal pravdepodobne Jeremiasz Barański, prezývaný Baranina, jeden z jeho kumpánov, konštatuje tvp.info.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu