Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fínska polícia preveruje stovky hrozieb na internete!

HELSINKI – Po masakre na strednej škole vo fínskom Kauhajoki začala polícia preverovať všetky hrozby, ktoré sa objavia na internete.

Policajní experti sa snažia vytipovať tie najradikálnejšie, ďalších vyše 200 odkazov na videoklipy a iné zastrašujúce správy dostala polícia od obyvateľov.

„Pretože sa nedá na prvý pohľad povedať, ako vážne treba ktorú hrozbu brať, preverujeme všetky upozornenia,“ vyhlásil vrchný komisár Jukka Mäkynen, ktorého cituje agentúra APA. Polícia už vypočula množstvo ľudí, najmladšia osoba, ktorá na internet umiestnila hrozbu bombovým útokom, bol jedenásťročný chlapec, uviedol Mäkynen.

Polícia súčasne dostala nové inštukcie pre udeľovanie zbrojných preukazov. Na pohovore s uchádzačom sa odteraz musia zúčastňovať dvaja policajti, ktorí by mali prísnejšie posudzovať odpovede. Doteraz stačil len jeden policajt. Okrem toho pripravuje ministerstvo vnútra nový, prísnejší zbrojný zákon. Jeho hlavné rysy zatiaľ nezverejnili, očakáva sa však, že posunú vekovú hranicu pre získanie strelnej zbrane z doterajších 15 rokov vyššie.

Do strednej odbornej školy v Kauhajoki sa dnes prvýkrát od masakry vrátili študenti, ktorých je približne 150. Zatiaľ sa však neučia, škola chce najprv spoločnými výletmi posilniť pocit spolunáležitosti, aby sa mladí ľudia lepšie vyrovnali s udalosťami uplynulého týždňa. Výučba by sa mala začať až vo štvrtok.

Minulý utorok študent odboru hoteliérstva a verejného stravovania Matti Saari zastrelil v škole desať ľudí, väčšinou spolužiačok. Po čine obrátil zbraň proti sebe a po niekoľkých hodinách podľahol v nemocnici v Tampere ťažkým strelným poraneniam hlavy. Podobný masaker sa pritom vo Fínsku odohral už v minulom roku. V novembri 2007 osemnásťročný Pekka-Eric Auvinen na gymnáziu v Tuusule zabil šiestich študentov a dvoch zamestnancov, aby nakoniec spáchal samovraždu. Oba prípady pritom spája rad podobností a polícia si myslí, že páchatelia sa zrejme poznali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu