Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Aj čínske sladkosti obsahujú jedovatú chemikáliu

SYDNEY - Priemyselnú chemikáliu melamín zistili už aj v sladkostiach v Austrálii a Novom Zélande.

Úrad pre bezpečnosť potravín v Austrálii a Novom Zélande (FSANZ) vyzval maloobchodníkov v Austrálii stiahnuť z predaja sladkosti značky White Rabbit.

Ako uviedol, testy v stredu večer potvrdili, že lízanky značky White Rabbit obsahujú dostatok jedovatej chemikálie na to, aby spôsobili zdravotné problémy v prípade nadmernej a dlhodobej konzumácie. Úrady na Novom Zélande varovali obyvateľov pred konzumáciou sladkostí s obsahom melamínu.

"Vyzvali sme ľudí, aby nekonzumovali tieto mliečne sladkosti dovážané z Číny," uviedol FSANZ vo vyhlásení, podľa ktorého "nie je pravdepodobné, že by mohlo dôjsť k zdravotným problémom pri nízkej konzumácii".

Novozélandský Úrad pre potravinovú bezpečnosť vydal rovnaké varovanie týkajúce sa predaja sladkostí v ázijských obchodoch. Orgán však nemá zákonnú moc na stiahnutie výrobkov z obehu, čo vedenie úradu označilo za vážny problém.

"Nemôžeme podceňovať pravdepodobnosť zdravotného rizika, ktoré vyplýva z konzumácie týchto sladkostí," uviedlo vo vyhlásení. V Číne si škandál s mliekom a mliečnymi výrobkami obsahujúcimi melamín vyžiadal štyri detské životy a asi 53 tisíc chorých.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu