Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česko sa s USA dohodli na radare

PRAHA - Česká republika a Spojené štáty americké dosiahli dohodu o podmienkach pre umiestnenie americkej protiraketovej základne v krajine.

V utorok o tom informoval hovorca českého ministerstva obrany Andrej Čírtek. "Všetky hlavné otázky boli vyriešené," povedal Čírtek pre tlačovú agentúru AFP s tým, že stredo-pravá česká vláda bude v septembri rokovať o navrhovanej zmluva s USA o ďalšom pobyte amerických vojakov v krajine.

Druhú, "doplňujúcu" zmluvu zdržal spor medzi Prahou a Washingtonom týkajúci sa úpravy daní navrhovaného amerického radaru. Táto otázka zatiaľ nebola vyriešená, povedal Čírtek.

Odmietol však poskytnúť ďalšie detaily. Dodal však, že na českej a anglickej verzii dohody sa robia posledné úpravy textu. Spečatenie dohody SOFA by vyčistilo cestu pre krehkú vládu premiéra Mirka Topolánka, aby dosiahla požadované parlamentné schválenie amerického protiraketového komplexu.

"Vyzerá to tak, že by sme sa tým mohli zaoberať počas septembrového zasadania parlamentu," uviedol podpredseda vlády a minister pre európske záležitosti Alexandr Vondra pre utorňajšie vydanie Hospodárskych novín.

Hlavnú dohodu o základni schválenej Washingtonom ako štít proti útokom "darebáckych" štátov ako Irán, ale ostro kritizovanej Moskvou ako hrozba pre jej bezpečnosť, podpísali americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a jej český kolega Karel Schwarzenberg 8. júla v Prahe.

Pár týždňov na to Poľsko podpísalo s USA dohodu o umiestnení 10 protiraketových striel v rámci jeho participácie na raketovej obrane, čo vyvolalo hnev a hrozby zo strany Ruska.

Topolánkova vláda je ďaleko od toho, aby jednoznačne vyhrala hlasovanie v parlamente o americkej základni. Jej koaličný partner Strana zelených sa postavila proti radaru a kresťanskí demokrati sa k celej záležitosti stavajú taktiež chladne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu