Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česi v novembri do USA už bez víz

PRAHA - Vízovú povinnosť pre občanov Českej republiky by mali zrušiť najneskôr do 15. novembra.

Predpokladá sa, že sa tak stane v čase od polovice októbra do 15. novembra. Pozitívne stanovisko zo strany Washingtonu k zrušeniu víz do USA je podmienené nízkym počtom odmietnutí, ktorý nesmie prekročiť úroveň 10 percent. Ďalšími podmienkami sú zavedenie elektronického autorizačného systému a uzavretie troch dohôd, ktoré sú podľa informácii Prahy tesne pred dokončením. Ide napríklad o dohodu o vzájomnej výmene informácii o ľuďoch odsúdených za ťažké zločiny.

Občania 12 nových členských štátov EÚ stále potrebujú na cestovanie do USA víza. Na staršie členské štáty sa v súčasnosti zo strany USA vízový režim nevzťahuje, občania Grécka a všetkých štátov, ktoré sa k únii pripojili v rokoch 2004 a 2007, však víza do Spojených štátov potrebujú. Výnimku tvorí len Slovinsko, ktorému Washington zrušil vízovú povinnosť už v roku 1997. V reakcii na predlžovanie termínu zrušenia víz pohrozila Európska únia odvetnými opatreniami voči americkým držiteľom diplomatických a služobných pasov.

V budúcnosti by mali ľudia o vstup na územie USA žiadať prostredníctvom elektronického systému ESTA, a to najmenej tri dni pred cestou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu