Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladič sa údajne radí, ako sa vzdá tribunálu v Haagu

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BRATISLAVA - Vojnový zločinec na úteku, bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič (66), podľa médií rokuje so srbskými tajnými službami o vzdaní sa medzinárodnému tribunálu.

Uviedol to dnes srbský denník Glas Srpske s odvolaním sa na vládu v Belehrade. Srbské orgány sa snažia dosiahnuť, aby sa Mladič vzdal Medzinárodnému tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu v Haagu. Belehrad chce ukončiť jeho unikanie, uviedli noviny bez ďalších podrobností.

Mladičovi, bývalej pravej ruke bosnianskosrbského vodcu Radovana Karadžiča (63), ktorý už je v Haagu, sa kladie za vinu okrem iného zodpovednosť za masaker 8000 chlapcov a mužov v Srebrenici v roku 1995. Mladič uniká spravodlivosti viac ako 15 rokov a po zatknutí Karadžiča koncom júla je najhľadanejším vojnovým zločincom v Európe. Srbský minister poverený spoluprácou s ICTY Rasim Ljajič v utorok povedal, že Mladič sa medzi rokmi 2002 až 2005 ukrýval v troch zariadeniach srbskej armády ako aj v niekoľkých belehradských bytoch. O tom, že armáda chránila Mladiča vedelo mnoho ľudí, ale o jeho pobyte v Belehrade naopak iba niekoľkí jednotlivci, povedal pre nemecký týždenník Der Spiegel minister. Svedkovia podľa neho nevypovedali, pretože ich umlčali hrozby alebo si neželali vydanie podozrivého haagskemu tribunálu. Vypátranie Mladiča a jeho odovzdanie haagskemu tribunálu si Európska únia stanovila ako podmienku pre podpísanie hospodárskej dohody so Srbskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu