Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bildt: Vojenské útoky zničia reputáciu Ruska aj Putina

Ruský premiér Vladimir Putin
Ruský premiér Vladimir Putin

ŠTOKHOLM - Ruské vojenské útoky na Gruzínsko zničia reputáciu v zahraničí ako Moskvy, tak aj premiéra Vladimira Putina, povedal v utorok počas rozhovoru pre švédsky rozhlas minister zahraničných vecí Švédska Carl Bildt.

"Rusko skôr, alebo neskôr bude musieť za to zaplatiť vysokú cenu," povedal Bildt v telefonickom rozhovore z gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi. "Mení to obraz Ruska, o tom niet pochýb," uviedol.

Podľa Bildta akcie Moskvy sú "odvetou proti malej krajine, ktorá si vybrala smerovanie, ktoré (Rusko) neschvaľuje, pretože už dávnejšie sa pokúsilo použiť hospodárske sankcie na zmenu politického vedenia Gruzínska." Išlo tiež o "odplatu za snahy Gruzínska vstúpiť do NATO, odplatu za Kosovo, za to, či ono. A akási emocionálna reakcia je to, čo práve určuje prinajmenšom časť ruskej politiky.

"Môžeme iba dúfať, že v Moskve zavládne rozum," uzavrel Bildt. Bildt od začiatku konfliktu Moskvu ostro kritizoval. Švéd, ktorého krajina predsedá Rade Európy, v pondelok pricestoval do Tbilisi, kde sa stretol s gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim a ministerkou zahraničných vecí Ekou Tkešelašviliovou v snahe docieliť ukončenie konfliktu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu