Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štrnásti Slováci sa vrátili z Gruzínska do Bratislavy

Slováci, ktorí sa vrátili z Gruzínska
Slováci, ktorí sa vrátili z Gruzínska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny špeciál priviezol včera podvečer z arménskeho Jerevanu do Bratislavy 14 mladých Slovákov, ktorí si po vypuknutí vojny v Gruzínsku museli skrátiť dovolenku v oblasti.

"Ľudia sú nahnevaní na Rusov, očakávajú pomoc medzinárodného spoločenstva," hovorili mladí ľudia. Šťastie v nešťastí mal pár zo Zlatých Moraviec, ktorý sa do Gruzínska vybral na svadobnú cestu. Začiatok bojov zastihol Tomáša Vargu a jeho ženu Moniku v dedine Kazbegi v horách na gruzínsko-ruskom pomedzí pri juhoosetskej hranici. V noci, keď chvíľu fungovali mobilné telefóny, dostali od rodiny SMS správu, že treba ísť rýchlo na juh. Podarilo sa im prejsť popri osetskej hranici ešte pred najprudšími bojmi, potom sa dostali do Jerevanu. Gruzínsko sa im už dlho páčilo, preto ho chceli prejsť.

"Gruzínsko je úžasná krajina so skvelými ľuďmi, ktorí si zaslúžia, aby sa tento konflikt vyriešil v prospech Gruzínska," povedal Andrej Návojský, ktorý bol v Gruzínsku s priateľkou. Keďže pracuje v Občianskom združení Človek v ohrození, chcel si pozrieť aj oblasť ich záujmu. Predpokladá, že po skončení bojov zorganizuje Človek v ohrození pomoc aj tejto krajine. Vojnu vnímali najmä cez domácich. Gruzínci boli hrdí, že taká mala krajina sa dokázala postaviť veľkému agresorovi. Zároveň je však všade cítiť veľký strach. Panika nastala najmä po tom, keď Rusi zbombardovali gruzínske mesto Gori, kde sa narodil Stalin a tiež mesto Poti. Na boje v Osetsku sú miestni zvyknutí, ruské vojská však začali bombardovať gruzínske územie, kde nebývajú proruskí separatisti. "Gori je úplne zničené," uviedol Návojský. Počas cesty do Jerevanu boli od bombardovaných miest vzdialení len 20 kilometrov.

Študentka Daniela Belicová zo Zlatých Moraviec sa mala v Gruzínsku stretnúť s priateľmi, mladomanželmi a pokračovať v ceste spolu s nimi. Po vypuknutí konfliktu bola v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. Tam podľa nej vojnu priamo necítiť, len ľudia postávajú na uliciach, diskutujú o najnovších správach. O týždeň skôr sa musela vrátiť skupina mladíkov z Bratislavy. Z Gruzínska do Arménska prišli dva dni pred vojnou. Tu zistili, že sa nedostanú po súši cez Gruzínsko do Turecka. Z Istanbulu mali odletieť až o týždeň. Dnes ráno si uvedomili, že hranice sa tak skoro neotvoria a volali slovenskú ambasádu v Moskve. Tak sa dozvedeli o vládnom špeciále, ktorým sa predčasne vrátili domov.

V Gruzínsku zostáva niekoľko Slovákov, ktorí nemali záujem odísť. Okrem 14 turistov, ktorí sa vrátili dnes už komerčnými letmi, odletelo sedem pracovníkov Siemensu a dvaja turisti. Ďalší deviati idú vlastným mikrobusom do Turecka.

GRUZÍNSKO: Štrnásti Slováci prileteli podvečer do Bratislavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu