Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Afganistane zahynulo počas bojov 34 povstalcov Talibanu

(Zdroj: SITA)

Kábul - Afganskí vojaci vo štvrtok zabili najmenej 34 povstalcov z hnutia Taliban pri prestrelke po tom, ako militanti napadli ich konvoj v južnej časti krajiny.

Informoval o tom Mohammed Zahír Azímí, hovorca afganského ministerstva obrany. K stretu došlo po tom, ako "nepriateľské živly" napadli afganské sily v provincii Zábul na hlavnej diaľnici spájajúcej hlavné mesto Kábul s juhoafganským mestom Kandahár, uviedol Azímí pre tlačovú agentúru AFP.

"Začali sa kruté boje a nepriateľ sa dostal do zovretia afganskej armády po oboch stranách (diaľnice). ... Na bojisku zostalo najmenej 34 mŕtvol nepriateľov.

Veríme však, že sme ich zabili oveľa viac," povedal hovorca. Podľa Azímího počas bojov, po ktorých zostalo na mieste veľké množstvo zbraní, utrpeli zranenia či boli zatknuté desiatky ďalších povstalcov. Násilie v Afganistane je v tomto roku na vzostupe.

Hnutie Taliban, ktoré vládlo v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, vedie od svojej porážky krvavé povstanie prevažne na juhu krajiny. Proti povstalcom tu v súčasnosti bojuje okolo 53 tisíc vojakov Medzinárodných síl NATO (ISAF), ktorých úlohou je pomáhať vláde v Kábule pri obnovovaní krajiny a budovaní demokracie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu