Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obama: Nie je dôvod na budovanie stálych základní v Iraku

Barack Obama Zobraziť galériu (6)
Barack Obama

Washington - Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama v pondelok vyhlásil, že nevidí dôvod na budovanie permanentných amerických základní v krajine a zopakoval svoje predchádzajúce plány stiahnuť väčšinu amerických vojakov do polovice roku 2010.

Obama však trvá na tom, že v prípade zvolenia do Bieleho domu chce v Iraku ponechať "zostatkové sily", ktoré budú bližšie neurčený čas bojovať proti tamojším ozbrojencom z al-Kájdy.

V článku pre denník New York Times, ktorý v minulosti čelil kritike pre nejasný postoj k Iraku, Obama tvrdí, že by nedovolil, aby sa americké sily stali "rukojemníkmi pomýlenej túžby vybudovať permanentné základne v Iraku".

Illinoiský senátor ďalej uviedol, že chce "úplne jasne poprieť snahu vytvoriť v Iraku podobné stále základne ako v Južnej Kórei".

Obamove vyhlásenia prichádzajú po tom, ako sa prezident George Bush a iracký premiér Núrí Kamal al-Málikí pokúšajú uzatvoriť dlhodobú dohodu, ktorá by umožnila zostať Američanom v Iraku.

Tá je z pohľadu USA nevyhnutná, pretože mandát OSN povoľujúci americkú vojenskú prítomnosť v tejto blízkovýchodnej krajine vyprší na konci roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu