Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Nemecká polícia vyšetruje dieru vykopanú pri hrobe exministra Schäubleho

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecká polícia začala v pondelok vyšetrovanie podozrenie zo znesvätenia hrobu bývalého ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý zomrel koncom minulého roka.

Schäuble je pochovaný vo svojom rodisku, v meste Offenburg na juhozápade Nemecka. Pri jeho hrobe na miestnom cintoríne Waldbach v pondelok ráno objavili dieru lievikovitého tvaru, hlbokú asi 1,2 metra, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na políciu.Okolnosti vzniku diery zostávajú nejasné, dodala polícia s tým, že otvor nesiaha až k rakve s pozostatkami.Incident na cintoríne v Offenburgu vyvolal v Nemecku pobúrenie.

Ministerka vnútra Nancy Faeserová pre nemecký denník Bild označila tento incident za "ohavný zločin, ktorý musí byť tvrdo stíhaný". Predsedníčka Bundestagu Bärbel Basová uviedla, že je hlboko šokovaná znesvätením hrobu svojho predchodcu na poste predsedu parlamentu. Dodala tiež, že ju znepokojujú prejavy "brutalizácie" určitých častí spoločnosti. Generálny tajomník CDU Carsten Linnemann, v rozhovore pre Bild vyjadril nádej, že páchatelia tohto "odpudivého činu" budú rýchlo odhalení.

Schäuble bol členom konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a pôsobil ako minister za kancelárov Helmuta Kohla a Angely Merkelovej. V spolupráci s Kohlom zohral kľúčovú úlohu pri znovuzjednotení Nemecka v roku 1990 a ako minister financií vo vláde Merkelovej si vybudoval povesť "strážcu" rozpočtovej disciplíny Nemecka. Následne pôsobil ako predseda Spolkového snemu - v rokoch 2017-21 - a až do svojej smrti bol jeho poslancom. Posledných 17 rokov svojho života Schäuble zápasil s onkologickým ochorením.

Viac o téme: HrobDieraPolícia NemeckoWolfgang Schäuble
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu