Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Blinken kritizoval taktiku Izraela vo vojne: Egypt sa chystá podporiť žalobu Juhoafrickej republiky voči Izraelu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

WASHINGTON/KÁHIRA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu kritizoval postup Izraela vo vojne v Pásme Gazy. Izraelská taktika podľa neho spôsobila veľký počet civilných obetí, no nedokázala neutralizovať vodcov hnutia Hamas. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Rázna operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, kde sa od vypuknutia bojov v palestínskej enkláve uchýlilo podľa odhadov vyše 1,5 milióna Palestínčanov, by mohla viesť k trvalému povstaniu alebo anarchii, povedal Blinken v rozhovoroch pre americké televízie CBS a NBC.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Šéf americkej diplomacie dodal, že Spojené štáty už niekoľko týždňov spolupracujú s arabskými krajinami na vypracovaní "dôveryhodných plánov bezpečnosti, správy a obnovy" Pásma Gazy, no "od Izraela sa toho nedočkali". "Potrebujeme to vidieť aj my," uviedol.

Podľa Blinkena by mohla mať vojenská operácia v Rafahu pre Izrael "určitý počiatočný úspech", no riskuje "strašné škody" pre Palestínčanov bez toho, aby sa vyriešil hlavný problém - "aby Hamas nemohol opäť vládnuť v Gaze".

Blinken v nedeľu hovoril s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom. Zopakoval mu nesúhlas USA s izraelskou ofenzívou v Rafahu vzhľadom na možné civilné obete, uviedol vo vyhlásení americký rezort diplomacie.

Egypt sa chystá podporiť žalobu Juhoafrickej republiky na MSD voči Izraelu

Egypt v nedeľu oznámil svoj zámer oficiálne podporiť žalobu Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy. Informuje o tom o tom agentúra AFP.

Káhira chce podporiť žalobu JAR na MSD "vzhľadom na zhoršujúcu sa závažnosť a rozsah izraelských útokov proti palestínskym civilistom v Pásme Gazy", uviedlo vo vyhlásení egyptské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že Izrael systematicky "útočí na civilistov, ničí infraštruktúru a tlačí Palestínčanov k vysídľovaniu".

JAR koncom decembra minulého roka zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde. Odvolávala sa na násilie zo strany armády a vyjadrenia izraelských politikov a vojenských veliteľov. Izrael žalobu odsúdil a označil ju za nepodloženú a absurdnú.

JAR žiada, aby sa Izrael stiahol z Rafahu

MSD v januárovom predbežnom rozhodnutí uznal, že v Pásme Gazy existuje riziko genocídy, no Izraelu neprikázal ukončiť tamojšiu vojenskú operáciu. Súd uviedol, že Izrael musí podniknúť všetky opatrenia potrebné na zabránenie genocídnym činom.

Juhoafrická republika najnovšie minulý týždeň požiadala MSD, aby Izraelu prikázal stiahnuť sa z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom, kde sa od vypuknutia bojov v palestínskej enkláve uchýlilo podľa odhadov vyše 1,5 milióna Palestínčanov. Izrael považuje Rafah za poslednú baštu hnutia Hamas v Pásme Gazy.

Egypt v roku 1979 ako vôbec prvá arabská krajina podpísal mierovú dohodu s Izraelom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa však výrazne zhoršili v dôsledku pokračujúcej izraelskej vojenskej operácie proti militantom v Pásme Gazy, ktorá je reakciou na útok hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra.

Viac o téme: EgyptIzraelHamasPásmo GazyAntony BlinkenŽaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu