Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Austrálii zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole: Súd predĺžil platnosť zákazu videa z incidentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informuje o tom agentúra AFP

Zadržané osoby boli podľa slov polície spojení s mladíkom obvineným z pobodania asýrskeho biskupa a vyznávali "nábožensky motivovanú extrémistickú ideológiu". Zástupca polície informoval, že všetci zadržaní sú mladiství a pravdepodobne plánovali ďalší útok. Pri razii zasahovalo až 400 policajtov.

archívne video

Zábery z útoku v koncertnej sále v Moskve, ktoré ISIS zverejnil prostredníctvom svojej mediálnej siete (Zdroj: X/@OvertonLive)

Útok sa odohral v pondelok 15. apríla v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney. Polícia útok označila za teroristický čin. Scéna útoku bola natočená a odvysielaná aj naživo na youtubovom kanáli asýrskej cirkvi, ktorá práve vysielala svoju bohoslužbu.

Na záberoch vidno muža, ktorý sa približuje k oltáru, dvíha pravú ruku a biskupa niekoľkokrát udiera nejasne rozlíšiteľným predmetom, čo medzi veriacimi vyvolalo paniku a krik. Na pomoc mu pribehlo viacero ľudí. Niekoľko z nich utrpelo zranenia.

AFP dodala, že sydneyská štvrť Wakeley, kde sa útok odohral, je centrom malej komunity asýrskych kresťanov, z ktorých mnohí utiekli do Austrálie pred prenasledovaním a vojnou v Iraku a Sýrii. K útoku vo Wakeley došlo len niekoľko dní po tom, čo útočník v nákupnom centre v Sydney zabil šesť ľudí. Páchateľa tohto útoku neskôr zastrelil policajt. Podľa AFP nič nenaznačuje, že tieto dva incidenty navzájom súvisia.

Súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí. Majiteľ platformy Elon Musk v utorok avizoval, že X sa voči príkazu odvolá. Sudca Geoffrey Kennett však v stredu rozhodol o predĺžení príkazu do 10. mája, keď je vo veci naplánované ďalšie pojednávanie.

Podľa kritikov video podnecovalo napätie v spoločnosti

Video sa po útoku šírilo na sociálnych sieťach. Kritici tvrdili, že podnecuje napätie v spoločnosti, škodí mladým užívateľom, a môže tiež povzbudzovať teroristov. Musk však trval na tom, že jeho platforma už odstránila obsah pre austrálskych užívateľov a zmienenú komisiu obvinil z toho, že sa snaží dosiahnuť globálny zákaz. AFP uvádza, že ešte aj v stredu si predmetné video v Austrálii mohli pozrieť ľudia, ktorí využívajú široko dostupné služby maskovania svojej skutočnej polohy.

Právni zástupcovia platformy X na súde tvrdili, že dokonca aj samotný pobodaný asýrsky biskup Mar Mari Emmanuel sa zasadzuje za zdieľanie videí. "Je pevne presvedčený, že tento materiál by mal byť (voľne) dostupný," povedal na súde právny zástupca X Marcus Hoyne.

K útoku došlo v pondelok 15. apríla v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney, pričom zábery z neho odvysielala naživo na Youtube samotná asýrska cirkev, keďže práve vysielala svoju bohoslužbu. Páchateľa na nich vidno, ako sa približuje k oltáru, dvíha pravú ruku a biskupa niekoľkokrát udiera nejasne rozlíšiteľným predmetom, čo medzi veriacimi vyvolalo paniku a krik. Na pomoc mu pribehlo viacero ľudí. Niekoľko z nich utrpelo zranenia. Polícia útočiaceho mladíka zadržala a útok vyšetruje ako teroristický čin.

Viac o téme: MladíkPolícia Razieútok v kostoleAutstrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu