Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Macron sa okúpe v rieke? Tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

(Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Emmanuel Macron sa takto vyjadril na sociálnej sieti X po otvorení čističky dažďovej vody na rieke Marna, ktorá sa východne od Paríža vlieva do Seiny. Slávnostne ju v utorok otvorila ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová a ako "jednu z výziev storočia" označila úlohu, aby obe rieky boli vhodné na kúpanie.

archívne video

Macron prehral súboj ohľadom vysielania vojakov na Ukrajinu, tvrdí Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Voda v Seine bude studená... ale čistá," napísal Macron na sieti X. "Budem to môcť osobne potvrdiť," dodal. V minulosti viackrát avizoval, že si v Seine počas olympiády aj sám zapláva. Na Seine by sa mali počas olympijských hier konať preteky v diaľkovom plávaní aj plavecká časť triatlonu. Nedávne testy však vo vode Seiny odhalili zvýšené množstvo baktérií E. coli. Po búrkach totiž kapacita čističiek nestačí a do riek preteká odpadová voda. Ak by tesne pred pretekmi bol silný lejak, mohlo by to viesť k ich odloženiu až zrušeniu.

Rieka Marna nie je vhodná na kúpanie roku 1970 a Seina už od roku 1923. AFP pripomína, že Macron nie je prvým politickým lídrom, ktorý tvrdil, že Seina bude dostatočne čistá na kúpanie. V roku 1990 to isté vyhlasoval vtedajší starosta Paríža a neskorší prezident Jacques Chirac. Tvrdil, že Seina bude už "čoskoro" vhodná aj na plávanie a avizoval, že sa v nej aj sám okúpe. To sa však nikdy nestalo.

Viac o téme: RiekaParížEmmanuel MacronSeina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu