Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Politik AfD Höcke za použitie nacistického sloganu dostane zrejme pokutu

Björn Höcke
Björn Höcke (Zdroj: twitter/BjoernHoecke)

BERLÍN - Súd poprednému predstaviteľovi krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze. Informuje agentúra AFP a DPA.

Neočakáva sa, že by súd Höckemu udelil trest odňatia slobody alebo mu zakázal vykonávať verejnú funkciu, uviedla Kesslerová-Jenschová. Prokuratúra Höckeho obviňuje z použitia sloganu nacistických polovojenských oddielov Sturmabteilung (SA) počas príhovoru v roku 2021. V prípade uznania viny za takýto čin hrozí pokuta alebo až trojročné väzenie. Ak by bol uznaný za vinného a súd by mu udelil najmenej šesťmesačný väzenský trest, mohol by mu súd tiež zakázať vykonávať verejnú funkciu, píše DPA.

archívne video

Cestná pirátka si to po diaľnici hasila viac ako 170 KM/h (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Höcke v utorok na pojednávaní odmietol svoju vinu a povedal, že to, že je bývalým učiteľom dejepisu neznamená, že poznal predmetný nacistický slogan. Obvinený politik priznáva, že počas príhovoru použil frázu "Všetko pre Nemecko!". Tvrdí však, že nevedel o kontexte tejto frázy a o tom, že ide o zakázaný slogan. Vo svojom prejave sa Höcke na súde označil za občana dodržujúceho zákony.

Höcke je hlavným kandidátom AfD v krajských voľbách v Durínsku, ktoré sa tam uskutočnia 1. septembra. Durínsko je jednou z troch spolkových krajín vo východnej časti Nemecka, kde sa AfP darí v prieskumoch verejnej mienky, píše agentúra AFP. Táto strana vystupujúca proti migrácii je v Durínsku klasifikovaná ako extrémistická organizácia.

Viac o téme: SloganPokuta AfDBjörn Höcke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu