Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Paríž bojuje pred olympiádou s nelegálnou migráciou: VIDEO Radikálny zásah polície vyvolal nepokoje! Vzbura

Parížska polícia rozpustila ďalší tábor pri rieke Seina. Migranti spustili nepokoje v centre mesta. Zobraziť galériu (2)
Parížska polícia rozpustila ďalší tábor pri rieke Seina. Migranti spustili nepokoje v centre mesta. (Zdroj: SITA/AP/Nicolas Garriga)

PARÍŽ – Do začiatku letných olympijských hier v Paríži zostáva len niekoľko mesiacov. Francúzsko však dlhé roky bojuje s migrantmi, prevažne z Afriky. Teraz sú s tým ešte väčšie problémy. Olympiáda sa vracia do Európy po 14-tich rokoch a Francúzsko sa chce ukázať ako organizátor na tej najvyššej úrovni. Na boj proti nelegálnej migrácii vykročila polícia aj do prímestských častí Paríža.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Francúzsko patrí medzi európske krajiny, ktoré dlhodobo riešia problém s nelegálnymi migrantmi. Letné olympijské hry, ktoré sa tent rok konajú práve v Paríži, nemôže podľa organizátorov nič ohroziť. Miestna polícia sa preto pustila do radikálneho boja s migrantmi, ktorí si na verejných priestranstvách rozkladajú stany. 

Prekvapili ich

Tento prípad riešili parížski policajti aj v utorok 23. apríla, len pár metrov od rieky Seiny. Ako informuje The Washington Times, len krátko pred úsvitom zobudili muži zákona približne 30 dospievajúcich chlapcov, ktorí si tu postavili stany a prespávali v nich. Polícia požadovala, aby sa zbalili a čo najskôr miesto opustili. Imigranti nemali žiadne doklady, pretože momentálne čakajú na ich vybavenie, resp. stretnutie  úradmi pri žiadaní o azyl. Všetci pochádzali z Afriky. 

Polícia v Paríži rozpúšťa ďalší tábor nelegálnych migrantov
Zobraziť galériu (2)
Polícia v Paríži rozpúšťa ďalší tábor nelegálnych migrantov  (Zdroj: SITA/AP/Nicolas Garriga)

Podobné akcie sa konajú už dlhší čas nielen priamo v Paríži, ale aj jeho okrajových častiach. Humanitárne organizácie bojujúce za ľudské práva ich označili za "sociálne čistky" pred olympijskými hrami. "Bál som sa aj predtým, čo so mnou bude, ale teraz mám ešte väčší strach," povedal Boubacar Traore (16), ktorý mal podľa vlastných slov utiecť do Francúzska z domoviny v Burkine Faso, kde prebieha vojnový konflikt. 

Nepokoje v centre Paríža

Operácie v prímestských častiach Paríža spustila polícia po tom, ako rozpustila jeden z najväčších táborov nelegálnych migrantov na predmestí Paríža. Tento jav sa opakuje pravidelne každú jar, no teraz pred olympiádou sú operácie ešte rozsiahlejšie. Paríž totiž zastáva zdržanlivú politiku a počas zimných mesiacov necháva migrantov založiť si dočasné tábory na predmestí. Vyprovokovalo to utečencov z Afganistanu, ktorí začali demolovať vozidlá a vyhadzovať barové stolíky na ulicu.

Hlavným dôvodom týchto nepokojov je podľa miestnych médií incident spred niekoľkých dní, kedy prišli o život traja afgánski utečenci. I keď ich našli už mŕtvych a krminialisti to vyšetrujú ako možnú samovraždu, migranti obviňujú z ich smrti práve policajné zložky. 

Mimovládne organizácie hlásajú, že vládna politika robí chybu, keď rozpúšťa tieto tábory. Migrantov premiestňujú a posielajú ďaleko od hlavného mesta namiesto toho, aby im poskytli útočisko v regióne, keďže mnohých žiadateľov o azyl čaká ešte stretnutie s úradmi. "Paríž nechce, aby ho turisti vnímali ako mesto migrantov a žiadateľov o azyl," vyjadril sa v tábore jeden dobrovoľníkov Elias Hufganel. 

Polícia reagovala na utorkové rozpustenie partie nelegálnych migrantov slovami, že "akcia bola vykonaná z bezpečnostných dôvodov, keďže stany si rozostavali v blízkosti škôl". 

Možnosť presunu 

V neďalekej ulici stáli dva veľké autobusy smerujúce do Besançonu, 400 kilometrov od Paríža. Úrady tam navrhli presťahovať mladíkov a ponúkli im bývanie na tri týždne. Väčšina však túto ponuku odmietla, pretože sa báli ešte väčšej izolácie a po troch týždňoch nebudú mať kam ísť. Traore sa vyjadril, že o dva dni ho čaká stretnutie s úradmi a doteraz nevie, kde bude dovtedy nocovať. 

Viac o téme: StanyRozpustenieČistkyTáboryPolícia NelegálnaMigráciaFrancúzskoParížKrimiOlympisjké hry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu