Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE V Sevastopole bolo počuť explózie: Rusko tvrdí, že dobyli Bohdanivku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Sevastopoľským zálivom, ktorý sa nachádza pri Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym, otriasli dnes výbuchy. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Ruské úrady podľa agentúry TASS uviedli, že ruské sily dnes skoro ráno v prístave Sevastopol na Kryme odrazili raketový útok proti jednej zo svojich lodí. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 787

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 787 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:12 Kyiv Independent získal prístup k zlievarni munície veľkého kalibru patriacej nórsko-fínskej obrannej spoločnosti Nammo, jednému z popredných európskych výrobcov granátov štandardu NATO. Munícia, ktorá sa tu vyrába, siaha od 40 mm nábojov do autokanónov vyššie, ale je to najväčší kaliber, ktorý je najviac cenený a najžiadanejší: 155 mm náboj z húfnice.

20:31 Ruský útok v Charkove zranil muža. 19-ročný obyvateľ Charkova utrpel poranenia nôh črepinami a momentálne je hospitalizovaný v stredne ťažkom stave.

20:10 Na predmestí Charkova bolo 21. apríla večer počuť výbuchy, informoval starosta Ihor Terekhov. Podrobnosti sú predmetom vyšetrovania, no podľa Terechova je najmenej jedna obeť.

19:19 Spojené štáty by mohli začať s presunom armádnych taktických raketových systémov dlhého doletu (ATACMS) na Ukrajinu „do konca týždňa,“ povedal americký senátor Mark Warner pre CBS News v rozhovore z 21. apríla.

18:55 Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Serhii Lysak uviedol, že 47-ročná žena v okrese Nikopol utrpela zranenia pri výbuchu míny a momentálne je liečená v nemocnici.

18:30 Ukrajina v nedeľu oznámila, že jej námorné sily zasiahli záchranný remorkér ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Kryme a plavidlo vyradili z prevádzky. Informovala o tom agentúra AFP.

18:08 Ťažko skúšané mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny zostáva podľa správ kyjevskej armády naďalej pod ukrajinskou kontrolou. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

17:45 Moskva hovorí, že americká pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu „zhorší globálne krízy“. "Pridelenie vojenskej pomoci USA Ukrajine, Izraelu a Taiwanu zhorší globálne krízy," uviedla v telegrame hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Pomoc pre Kyjev označila za "priamu podporu teroristických aktivít" a uviedla, že pomoc Taiwanu predstavuje "zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny".

16:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cíti po schválení novej pomoci USA pre jeho krajinu "šancu na víťazstvo" proti Rusku. Uviedol to v nedeľu pre americkú televíziu NBC, píše o tom agentúra DPA.

16:12 „Je náročné udržať produktivitu uprostred pravidelných leteckých výstrah, mobilizácie, výpadkov a všeobecnej recesie v ukrajinskej ekonomike,“ povedal Oleksandr Kosovan, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti MacPaw pre Kyjev Independent.

15:55 Dmytro Pletenchuk, hovorca ukrajinského námorníctva, 21. apríla pre médiá Ligy povedal, že námorníctvo zasiahlo loď v okupovanom Sevastopole a potvrdil, že to bola Kommuna, záchranná loď.

15:35 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude varovať Peking, že USA a ich spojenci sú "zjednotení v opozícii" voči čínskej podpore ruskej vojny proti Ukrajine, informovala 20. apríla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA.

15:08 Moderné bojisko už pozmenili drony vo vzduchu a na mori. Teraz sa zdá, že Rusko aj Kyjev sú na pokraji nasadenia veľkého množstva pozemných dronov na ukrajinskej pôde. Nedávne zábery zachytávajú, do akej miery bezpilotné prostriedky menia moderné bojiská, napísalo na svojom webe Rádio Slobodná Európa / Rádia Sloboda (RFE / RL).

14:53 Vyradené elektrárne v Nemecku a Litve sa skúmajú, aby sa zistilo, či je možné ich časti zachrániť a poslať do Kyjeva s cieľom opraviť a obnoviť ukrajinskú energetickú infraštruktúru poškodenú Ruskom.

14:36 Západní vojenskí odborníci očakávajú v nasledujúcich týždňoch posilnenie ruských raketových a dronových útokov na Ukrajinu, kým dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Snemovňou reprezentantov. Informuje o tom agentúra DPA.

14:03 Rovnako ako Západ pozoruje, ako sa jeho zbrane správajú na ukrajinskom bojisku, Irán pravdepodobne tiež analyzuje, ako Moskva používa a upravuje bezpilotné lietadlá Shahed, ktoré sa teraz montujú v Rusku.

13:31 Výbuch v Sevastopole, ruská loď údajne horí.

12:54 Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od ukrajinského mesta Časiv Jar. Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na tomto fronte viaceré úspechy, čím zvýšila svoju prevahu. Kyjev zatiaľ zápasí s nedostatkom dôležitej munície, o ktorú žiada svojich západných spojencov.

12:42 Mediazona potvrdila totožnosť viac ako 50 400 ruských vojakov zabitých na Ukrajine.

11:13 Zelenskyj chváli Snemovňu reprezentantov USA za schválenie zákona o pomoci Ukrajine.

10:53 Stoltenberg z NATO a európski lídri chvália Snemovňu za schválenie zákona o pomoci Ukrajine.

9:11 Rusko zaútočilo na 13 komunít v oblasti Sumy, jeden človek je zranený.

8:45 Americký Senát sa začne zaoberať návrhom zákona, ktorý schválila Snemovňa reprezentantov 23. apríla.

8:04 Vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom varovala pred nevypočítateľnosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa nej možnosť, že v nejakom bode použije jadrové zbrane, sa nedá vylúčiť.

7:30 Moskva v sobotu odsúdila schválenie pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu americkou Snemovňou reprezentantov. "Vyčlenenie americkej vojenskej pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu zhorší svetové krízy," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnej sieti Telegram.

7:12 8 zranených, vrátane 2 detí, pri ruskom útoku na Odesu.

7:04 Najvyšší predstaviteľ severokórejského poľnohospodárstva pricestoval na pracovnú návštevu Ruska uprostred pretrvávajúcej krízy v KĽDR s nedostatkom jedla. Uviedla to v nedeľu juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na štátne médiá v KĽDR.

6:40 Južná Kórea podpísala rámcovú dohodu s Ukrajinou, prostredníctvom ktorej poskytne vojnou postihnutej krajine nízko úročené pôžičky v hodnote 2,1 miliardy dolárov (1,9 miliardy eur). Informovala o tom v nedeľu kórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na kórejské ministerstvo financií.

6:20 Moskva tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila päťdesiat dronov počas ukrajinského sobotňajšieho útoku na Rusko. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP. Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí. Útoky si vyžiadali niekoľko obetí.

6:05 V Charkove hlásili výbuchy.

Zelenskyj poďakoval USA za pomoc, podľa Kremľa povedie k zabíjaniu Ukrajincov

Americká Snemovňa reprezentantov dnes po mesiacoch vnútropolitických sporov prijala návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 60,8 miliardy dolárov (1,44 bilióna korún). Ukrajina sa už viac ako dva roky so silnou západnou podporou bráni ruskej agresii. Bez ďalšej americkej pomoci by však podľa svojich partnerov nemusela ustáť očakávanú letnú ruskú ofenzívu. Amerických kongresmanov pred týmto scenárom vo štvrtok varoval aj šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

"Vítam hlasovanie v Snemovni reprezentantov, ktorým bol prijatý - dlho oneskorený - kľúčový balík 60-miliardovej pomoci Ukrajine. Ide o jasnú správu Kremľa: 'Tí, ktorí veria v slobodu a Chartu Spojených národov, budú podporovať Ukrajinu a jej ľud', "napísal na sieti X predseda Európskej rady Charles Michel. "Severoatlantickí spojenci sú jednotní vo svojej podpore slobody a demokracie," dodala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Medzi ďalšími prvými reakciami z európskeho kontinentu bola nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková, ktorá poznamenala, že "USA a Európa stoja spoločne na strane slobody". "Prekonali sme veľkú prekážku, ktorá stála v ceste americkej pomoci Ukrajine," napísala ministerka. Jej britský kolega David Cameron poznamenal, že "ak niekedy (ruský prezident Vladimir) Putin pochyboval o odhodlaní Západu podporovať Ukrajinu, (dnešok) ukazuje, že naša jednotná vôľa nie je ničím zatienená".

Fínsky prezident Alexander Stubb okrem iného poďakoval predsedovi americkej Snemovne reprezentantov a obom politickým stranám za podporu, estónsky prezident Alar Karis privítal "dobré správy z Washingtonu" a litovská premiérka Ingrida Šimonytéová sa obmedzila na prosté: "Boh žehnaj Spojeným štátom americkým! ".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu