Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov

Švajčiarsky parlament v Berne
Švajčiarsky parlament v Berne (Zdroj: TASR/AP/Peter Schneider/Keystone)

ŽENEVA - Švajčiarsky parlament v stredu schválil zákaz zobrazovania a vystavovania extrémistických a rasistických symbolov vrátane nacistických, informuje správa agentúry AFP.

Dolná komora tamojšej národnej rady hlasovala v pomere 133 ku 38 za zákaz verejného používania rasistických, násilie propagujúcich a extrémistických symbolov, akými sú napríklad nacistické symboly. Podľa návrhu budú zakázané aj s nimi späté gestá, slová, pozdravy či vlajky.

archívne video

Obžalovaná Ľubica R. je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh/Jakub Popelka)

Švajčiarsko, ktoré bolo počas druhej svetovej vojny neutrálne, teraz pociťuje tlak zo strany iných európskych štátov, aby zakázalo nacistické symboly. Tie sú úplne zakázané v Nemecku, Poľsku a v niekoľkých východoeurópskych krajinách.

Parlament hlasoval aj o tom, že nové opatrenia budú zavádzané postupne; aj tento návrh prešiel. Je možné zaviesť rýchly zákaz ľahko identifikovateľných znakov, pričom tie ostatné sa zakážu neskôr. Vo Švajčiarsku bolo doposiaľ napríklad legálne zavesiť si na balkón vlajku so svastikou; bolo dovolené vystaviť si na aute vlajku so symbolom SS (polovojenská zložka Hitlerovej nacistickej strany), dokonca bolo na verejných priestranstvách možné hajlovať, uvádza AFP.

Viac o téme: ŠvajčiarskoNacistické symbolyParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu