Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Môže sa vám splniť sen! Malebné francúzske mestečko predáva dom za euro: Má to však háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Ouchman)

PARÍŽ - Kto by nechcel bývať vo Francúzsku? Nie je veľa ľudí, ktorí by odmietli možnosť žiť v malom domčeku niekde na francúzskom vidieku. Tento sen sa teraz môže stať skutočnosťou. Francúzske mestečko Saint-Amand-Montrond, ktoré je od Paríža vzdialené necelé tri hodiny cesty autom, predáva dvojpodlažný dom len za 1 euro a hľadá potenciálnych kupcov. Má to však pár háčikov.

archívne video

Nemôžeme očakávať, že hypotéka bude za 1%, tieto doby sú už preč, tvrdí NBS (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Predávaný dom má obývaciu izbu, kuchyňu a toaletu na prízemí, plus dve spálne a kúpeľňu na poschodí spolu s dvorom a garážou. Opis domu s cenou znie ako zo sna, no má to však háčik, informujú noviny Time Out. Kupujúci si okrem 1 eura musí prichystať aj ďalšie financie. Keďže sa už v dome 12 rokov nebýva, radnica odhaduje náklady na rekonštrukciu približne na 130-tisíc eur. Ak je však záujemca šikovný, vie na veľa veciach ušetriť.

Na druhej strane to však nemusí byť vôbec zlé. Veď si len zoberme, za koľko sa na Slovensku predávajú 100-ročné neprerobené domy a koľko vyjde suma na rekonštrukciu. Okrem toho v tom kupcu nenechá toto francúzske mestečko samého. Mestečko plánuje ponúknuť novému vlastníkovi významné dotácie na renováciu. 

Žiadosti o kúpu domu sa otvorili 1. apríla a uzavrú sa 15. júna. Potenciálni kupci môžu navštíviť dom medzi 15. májom a dátumom uzávierky, pričom sa očakáva, že úspešný žiadateľ podpíše zmluvy v januári 2025 a dokončí prácu do júla 2028. 

Ďalšia podmienka

Je tu však ešte jeden háčik. Táto ponuka je snahou prilákať viac trvalých obyvateľov, takže užší výbor určí a zamietne všetky žiadosti ľudí, ktorí hľadajú ubytovanie na svoje dovolenky. Očakáva sa reda, že v dome bude kupec bývať natrvalo, aspoň desaťročie. „Nie je to povinné, ale je vhodné poslať nám aj sprievodný list. Pretože hľadáme seriózneho kandidáta, ktorý má životný plán v Saint-Amand-Montrond, ktorý sa tam chce naozaj usadiť," hovorí zástupca mestečka. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Saint-Amand-Montrond je mestečko s približne 9-tisíc obyvateľmi. Okrem toho má blízko nemocnice, školy, obchody či športové zariadení. Dom sa navyše nachádza vo veľmi tichej a príjemnej štvrti. "Lepšie to byť ani nemôže,“ povedal miestny predstaviteľ podľa Ouest France. 

Viac o téme: FrancúzskoDom za euroSaint-Amand-Montrond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu