Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci v tom majú jasno: El Niño definitívne skončil, to čo príde po ňom môže byť ešte horšie!

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA – Podľa austrálskych meteorológov je po niekoľkých mesiacoch koniec javu El Niño. Teplé a suché počasie sa tak vráti na priemernú a neutrálnu úroveň. Napriek tomu však jeho vplyv môžeme ešte pár mesiacov pocítiť a jeho dozvuky môžu spôsobiť najteplejšie leto v histórii meteorologických meraní.

Meteorológovia z Austrálie oznámili v utorok, že jav El Niño definitívne skončil, informovala agentúra Reuters. Podľa odborníkov by tak minimálne do júla mala prebiehať ešte neutrálna fáza, ktorá ma za následok priemerné teploty v oceánoch.

Leteli sme normálne v súlade so zákonom, tvrdí Kuffa (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hoci najskôr experti predpokladali, že El Niño môže vystriedať chladnejší jav La Niña, ktorý by mal nastúpiť v druhej polovici roka, podľa austráskych meteorológov ale nie je jasné, či sa tak skutočne stane. Táto skutočnosť by mohla znamenať, ako už niektorí avizovali, že tohtoročné leto bude až nadpriemerne teplé.

Odborníci tak usúdili aj na základe faktu, že Austráliu od augusta do októbra sužovalo najsuchšie trojmesačné obdobie v histórii, informovalo imeteo.sk. Informáciu o definitívnom skončení javu El Niño ale potvrdili aj medzinárodné klimatické modely. Tie naznačili, že neutrálna fáza potrvá do júla 2024 a zatiaľ predpokladajú, že La Niña by sa mala vytvoriť do jari, ak nie skôr. Ak by sa tento chladnejší náprotivok prejavil ešte tento rok, meteorológovia upozorňujú, že by šlo už o štvrtý jav za posledných päť rokov. „Takáto sekvencia, tri La Niñy nasledované El Niñom a La Niñou nebola predtým zaznamenaná“, uviedol Cai Wenju, bývalý vedúci výskumný pracovník CSIRO na začiatku tohto roka. Práve tento jav by mohol mať výrazný vplyv na počasie nielen na juhu USA ale aj na severozápade Pacifiku a spôsobiť vyšší výskyt hurikánov a cyklónov.

Viac o téme: PočasieAustráliaEl NiñoLa Niña
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu