Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šesť porotcov v procese s Trumpom zložilo prísahu: Výber ďalších pokračuje

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP/Jeenah Moon)

NEW YORK - Šiesti členovia súdnej poroty v procese s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, v ktorom čelí obvineniam z podplácania, zložili v utorok prísahu. Súd ešte musí vybrať ďalších šesť porotcov a rovnaký počet náhradníkov, píšu o tom správy z agentúry AP a AFP.

Šestica vybraných porotcov zložila prísahu krátko pred 16.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) a zaujala svoje miesta v príslušnej lavici pre porotu. Títo porotcovia boli vybraní zo skupiny približne 100 ľudí. Viacerých z tejto skupiny už predtým odmietli z dôvodu možnej zaujatosti či záväzkov, ktoré by boli v rozpore s procesom, píše AP. Výber porotcov, ktorý môže trvať niekoľko dní, sa začal už v pondelok.

archívne video

Biely dom zverejnil video z návštevy premiéra Petra Pellegriniho

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní. Je obžalovaný z podplácania pornoherečky Stormy Daniels počas predvolebnej kampane v roku 2016, aby mlčala o pomere s ním. Čelí aj obžalobe z falšovania úradných dokumentov s cieľom zatajiť tieto úplatky.

Proces by mal trvať niekoľko týždňov. Exprezidentovi v prípade usvedčenia hrozí viacročný trest odňatia slobody; je však možné uložiť aj podmienečný trest. Za usvedčenie však musia jednohlasne zahlasovať všetci členovia poroty. Dokonca aj jeden nesúhlas by znamenal Trumpovo oslobodenie, píše AFP.

Trump mal dať peniaze Stormy Daniels

Trump údajne v roku 2016 krátko pred zvolením za prezidenta dal Stormy Daniels vyplatiť 130-tisíc dolárov. Táto žena tvrdila, že v roku 2006 mala s exprezidentom sexuálny styk, čo Trump popiera. Nepopiera však vyplatenie peňazí. Dohody o mlčanlivosti medzi dvoma stranami nie sú v zásade nezákonné, pripomenula agentúra DPA.

Trump však čelí obvineniam, že tieto platby náležite nezaznamenal s cieľom zatajiť ich, čo je ďalšie porušenie zákona. Trumpovi právnici žiadali o odročenie súdneho procesu v tejto veci na neurčito a snažili sa o zmenu miesta pojednávania, pretože Manhattan je baštou Demokratickej strany a proces v takom prípade podľa nich nebude spravodlivý.

Trump, ktorý sa v novembrových voľbách usiluje o znovuzvolenie, v súčasnosti čelí aj trom ďalším trestným konaniam vrátane pokusov o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020 či narábania s dokumentami podliehajúcimi utajeniu. Okrem toho sú proti nemu vedené aj občianske konania.

Viac o téme: PrísahaProcesPorotcoviaSúd USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu