Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Výbor prijal uznesenie v súvislosti s bezpečnosťou na školách: Prebieha sondáž cez dotazník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v stredu prijal uznesenie o pripravených opatreniach Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR a Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s bezpečnosťou na školách, školských zariadeniach a vysokých školách.

"Téma bezpečnosti je spoločnou témou obidvoch rezortov a myslím si, že sa v poslednej dobe snažíme veľmi výrazne venovať tejto problematike," uviedol štátny tajomník rezortu školstva Róbert Zsembera. Na základných školách (ZŠ) a stredných školách (SŠ) podľa jeho slov aktuálne prebieha sondáž prostredníctvom dotazníka k ochrane mäkkých cieľov. Auditmi na vysokých školách (VŠ) sa bude zisťovať, ako sú na tom s bezpečnosťou a následne sa prijmú opatrenia.

archívne video

Policajti absolvovali inštruktážno-metodické školenie o problematike ochrany mäkkých cieľov na školách (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pri vyplnení dotazníku sú zhruba v polovici obdobia možnosti predkladania, respektíve vypĺňania dotazníka. "Máme vyplnenosť na úrovni viac ako 50 percent," podotkol Zsembera. Štátna tajomníčka MV Lucia Kurilovská pripomenula, že školy vypĺňajú dotazník aj za pomoci policajtov. Tí sa podľa nej venujú tiež pomoci pri podozrení alebo identifikovaní možných incidentov. "Či tam nehrozí aj napríklad určitý prejav extrémizmu, radikalizmu," objasnila s tým, že učiteľ často nevie odhaliť prejav extrémizmu či radikalizmu.

Bezpečnostné dotazníky

Bezpečnostné dotazníky budú podľa štátnej tajomníčky vyhodnocované jednotlivo, bez zverejnenia výsledkov. Podotkla, že následne sa nastaví, ako konkrétnu školu chrániť. "Či tam posilniť recepciu, vrátnicu, či tam dať turnikety. Bránime sa tomu, aby boli na ZŠ a SŠ detektory kovov, pretože už máme absolvované konzultácie s detskými psychológmi, ktorí hovoria o tom, že to skôr bude mať negatívny vplyv aj na samotných žiakov a študentov týchto škôl," poznamenala.

Kurilovská priblížila, že tiež vyčlenili v rámci Rady vlády SR pre prevenciu kriminality finančné prostriedky na kamerové systémy, ktoré budú určené obciam a mestách. Chcú, aby sa pri umiestňovaní kamier sústredili na exteriéry škôl. Tiež podľa nej v spolupráci s MŠVVaM nastavia systém, aby sa na každej ZŠ a SŠ uskutočňovali v súvislosti s bezpečnosťou cvičenia.

Každej VŠ odporúča mať bezpečnostného manažéra. Fakultám zase, aby začali preškoľovať personál v tom, akým spôsobom postupovať, keď je ozbrojený útočník priamo v budove. "Takéto školenia pilotného charakteru už na niektorých VŠ prebehli a postupne budú ďalej prebiehať," dodala štátna tajomníčka. Upozornila univerzity, aby si na školenie vyberali etablovanú spoločnosť s históriou.

Viac o téme: BezpečnosťŠkolyNárodná radaVýbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu