Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ohavný prípad z Poľska: Pacientka na JIS-ke prišla o život! Na jej volania o pomoc NIKTO nereagoval

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA – V štátnej nemocnici vo Varšave došlo k strašnej udalosti, pri ktorej zomrela jedna z pacientiek. Nachádzala sa pritom na oddelení, kde sa od personálu vyžaduje najvyššia a pravidelná starostlivosť o pacientov. Z posledných síl dokonca vytočila tiesňovú linku. Ani to však nestačilo.

archívne video

Vyjadrenie prednostu I. psychiatrickej kliniky J. Dragašeka po požiari v UNLP (Zdroj: TASR/František Iván)

Poľsko rieši katastrofálny prístup personálu v zdravotníctve, ktoré sa skončilo tragicky. Na Kardiologickom oddelení Univerzitnej nemocnice vo Varšave, mala na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) prísť o život istá staršia pacientka. Píše o tom Gazeta Wyborcza. Keď hlásila sestričkám, že má ťažkosti, nikto nereagoval. 

Posledná možnosť 

Prípad nabral na ohavnosti po tom, ako na verejnosť prenikli informácie, že pacientka sa pokúšala zvoniť cez tlačidlo, ktoré je priamo prepojené na sestričky. Informovať mal o tom jeden zo zamestnancov nemocnice. "Bola vo vyššom veku a po náročnej operácii srdca. Na JIS-ku sa dostala začiatkom marca tohto roku. Keď sestričky nereagovali na jej opakované volanie o pomoc, obrátila sa na tiesňovú linku," priblížil. 

Ohavný prípad z Poľska:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď zdravotný personál v tú noc nereagoval na zvukovú ani svetelnú signalizáciu pri lôžku pacientky, o tretej nadránom zatelefonovala príbuzným. Tí jej mali poradiť, aby sa obrátila na tiesňovú linku. Dispečer sa od volajúcej ženy dozvedel, že leží na jednom z oddelení. Okamžite o tom upovedomil nemocnicu. Lekári však už staršej žene pomôcť nedokázali.

Vyjadrenie nemocnice 

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice vo Varšave Barbara Mietkowska uviedla, že "smrť ženy nesúvisela s operačným zákrokom, ale pacientka zomrela v súvislosti s chorobou, ktorou trpela a kvôli ktorej musela podstúpiť operačný zákrok". Len ťažko sa dá vysvetliť, prečo nebola pacientke poskytnutá (na JIS-ke) okamžitá pomoc. Ukazuje sa však, že v čase, keď prostredníctvom signalizačného zariadenia privolávala personál, nikto nereagoval. Miestne médiá sa domnievajú, že nočná služba buď spala, alebo výrazným spôsobom podcenila situáciu.

Ohavný prípad z Poľska:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hovorca úradu pre práva pacientov Bartolomiej Chmielowiec sa k tejto strašnej udalosti vyjadril, že z hľadiska starostlivosti o pacientov je toto jednoznačne neprípustné. "Starostlivosť a dozor personálu v tomto prípade úplne zlyhali, pričom evidentne nefungoval ani spôsob reakcie na upozornenie zo strany pacienta. Celý prípad preverujeme a vyvodíme dôsledky, aby sa podobná tragédia nezopakovala," uviedol v stanovisku pre médiá.
 

Viac o téme: TragédiaúmrtiePacientkaPoľskoVaršavaJISKardiológiaKrimiUniverzizná nemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu