Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Polícia pátra po proruskom aktivistovi na okupovanom území: Ukrajina žiada o ďalšiu dodávku zbraní

Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu Zobraziť galériu (3)
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že útoky ruskej armády na ukrajinské energetické zariadenia sú súčasťou procesu "demilitarizácie" Ukrajiny, keďže majú vplyv na jej vojensko-priemyselný komplex. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 778

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 778 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Čína zvýšila predaj obrábacích strojov, mikroelektroniky a ďalších technológií Rusku, ktoré Moskva následne využíva na výrobu rakiet, tankov, lietadiel a ďalších zbraní, aby ich následne použila vo vojne proti Ukrajine, uviedli v hodnotiacej správe Spojené štáty. TASR prevzala piatkové informácie z tlačovej agentúry AP.

20:47 Vlna ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ktorú Moskva spustila minulý mesiac, zapríčinila zničenie väčšiny ukrajinských tepelných elektrární alebo ich obsadenie ruskými jednotkami. V piatok o tom informovali ukrajinské médiá a spoločnosti, ktoré elektrárne prevádzkujú. Napísala o tom agentúra DPA, na ktorú sa odvoláva TASR. "Po poslednom ostreľovaní a zničení Trypiľskej tepelnej elektrárne stratila ukrajinská energetická spoločnosť Centrenerho 100 percent jej výrobnej kapacity," uviedli v piatok internetové noviny Ukrajinska pravda.

20:30 Po audite ozbrojených síl poslali do bojových jednotiek tisíce ukrajinských vojakov.

19:31 atiaľ čo Švajčiarsko navrhuje zorganizovať mierový summit s cieľom nájsť riešenie vojny na Ukrajine, Moskva teraz oživuje staré riešenie, doplnené o ďalšie požiadavky. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry DPA. Kremeľ považuje za možný základ nového riešenia dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou o mierovom urovnaní, o ktorej sa napokon neúspešne rokovalo v Istanbule krátko po vypuknutí vojny v roku 2022.

18:58 Ruský útok na Sumy zranil najmenej 3 ľudí.

18:09 Ľvovské mobilizačné úrady sa rozhodli motivovať ukrajinských mužov k nastúpeniu do zbrane pomocou videokampane, ktorá si pohráva s alternatívnou realitou a ukazuje, ako by sa mohli zmeniť pomery pod ruskou nadvládou. Autori kampane sa snažia ukázať, že rôzne osobné dôvody, kvôli ktorým sa muži zdráhajú narukovať, alebo aj ich výhovorky, by v prípade naplnenia čierneho scenára pôsobili absurdne.

17:52 Holandský premiér Mark Rutte v piatok prisľúbil ďalšiu vojenskú podporu vo výške jednej miliardy eur pre Ukrajinu, ktorá je podľa neho "denne ničená ruskou agresiou". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Rutte oznámil tiež 400 miliónov eur na hospodársku podporu a na opravu ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ktorá sa v uplynulých dňoch a týždňoch opäť stala terčom útokov zo strany Ruska.

17:30 Ukrajina opäť vyzvala na vylúčenie ruských a bieloruských športovcov z OH 2024 v Paríži. Dôvodom je, že niektorí z kvalifikovaných športovcov, ktorí majú na olympiáde súťažiť pod neutrálnou vlajkou, podporujú ruskú inváziu na Ukrajine.

17:18 Ruské ostreľovanie mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny si vyžiadalo jednu obeť a troch zranených, oznámili v piatok miestne úrady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Charkovská oblasť. Pri delostreleckom ostreľovaní utrpeli zranenia tri osoby, 65-ročný muž bol zabitý," uviedla ukrajinská polícia. Regionálne úrady hlásili ďalšiu obeť v dedine Kupiansk-Vuzlovyj v Charkovskej oblasti.

17:15 Varšava môže previesť sovietske rakety do Kyjeva pre systémy protivzdušnej obrany, povedal poľský prezident Duda.

16:14 Nový laser britskej armády by mohli urýchlene presunúť na front na Ukrajinu a likvidovať tam ruské drony, uviedol britský minister obrany Grant Shapps. TASR prevzala štvrtkové informácie z tlačovej agentúry DPA. Zbraň DragonFire, ktorá bude podľa očakávania pripravená na použitie najneskôr v roku 2027, by mohla mať "obrovský vplyv" na konflikt v Európe, informovalo britské ministerstvo obrany.

16:00 Na severe Moskvy dnes vybuchol automobil Toyota Land Cruiser Prado, jeho majiteľ bol zranený, oznámili ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Za volantom vozidla bol bývalý dôstojník ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Prozorov, v Rusku písaný Vasilij Prozorov, ktorý prebehol na ruskú stranu, napísala ruská štátna agentúra TASS. "Vybuchlo auto zradcu," napísal list Ukrajinska pravda. Dodal, že Prozorov bol vyhodený zo SBU v roku 2018.

15:55 Rusko si v piatok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve Pierra Lévyho, aby mu tlmočilo protest proti "neprijateľným" vyjadreniam šéfa francúzskej diplomacie Stéphana Séjourného. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Séjourné v pondelok vyhlásil, že Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom. Odôvodnil to rozporuplnými popismi telefonického rozhovoru, ktorý prebehol medzi Parížom a Moskvou po teroristickom útoku na koncertnú sieň neďaleko ruskej metropoly z 22. marca.

14:32 Švajčiarsko sa v najbližších dňoch rozhodne, či pozve Rusko na mierovú konferenciu o Ukrajine, uviedol minister zahraničných vecí.

13:05 Medzi členskými štátmi EÚ sa rodí konsenzus, ktorý má umožniť dohodu o schválení návrhu Európskej komisie použiť väčšinu výnosov zo zmrazených ruských aktív v EÚ na nákup zbraní pre Ukrajinu. Informuje o tom správa z týždenníka Politico.

12:14 Polícia v Ruskom okupovanej časti východnej Ukrajiny pátra po americkom občanovi Russellovi Bentleymu, ktorý v uplynulých rokoch bojoval po boku proruských separatistov a šíril kremeľskú propagandu. Ruské médiá o ňom píšu ako o vojnovom spravodajcovi.

11:13 Rusko dnes vyhostilo jedného slovinského diplomata, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo zahraničia v Moskve. Predtým si ministerstvo predvolalo veľvyslanca tejto členskej krajiny Európskej únie a oznámilo mu, že Ľubľana je zodpovedná za "ničenie vzťahov" medzi oboma štátmi.

10:34 Šéf rakúskej krajne pravicovej strany FPÖ (Slobodná strana Rakúska) Herbert Kickl sa dištancoval od Moskvy v rámci vyšetrovania podozrenia zo špionáže pre Rusko v Rakúsku. Informuje o tom správa z agentúry DPA. 

Kickl, ktorý bol rakúskym ministrom vnútra v rokoch 2017 až 2019, vo štvrtok pred parlamentným vyšetrovacím výborom vypovedal ako svedok v prípade údajného zneužitia moci. Uviedol, že nemá "absolútne žiadne" osobné napojenie na Rusko

10:13 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo štvrtok večer naliehavo vyzval spojencov Ukrajiny na ďalšie dodávky zbraní v záujme odrazenia zintenzívnených ruských útokov, informuje agentúra DPA.

"Toto je vojna zdrojov, a preto potrebujeme podporu našich partnerov," uviedol Kličko vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF s tým, že Ukrajina urgentne potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany.

9:54 Päť ukrajinských dronov v Rostovskej a Belgorodskej oblasti zneškodnila podľa tvrdenia ruského ministerstva obrany v noci na dnes ruská protivzdušná obrana. Uviedla to agentúra Reuters.

9:52 Maďarsko odsudzuje ruskú agresiu a bude naďalej robiť všetko pre podporu utečencov z Ukrajiny a bude jej poskytovať humanitárnu pomoc. Povedal to maďarský prezident Tamás Sulyok vo štvrtok na schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci summitu Trojmoria v Litve. Informuje o tom agentúra MTI.

8:28 Počet obetí ruského útoku na Mykolajiv stúpol na 5. Muž, ktorý bol zranený pri ruskom útoku na Mykolajiv 11. apríla, zomrel v nemocnici,. Informoval o tom 12. apríla gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

8:01 Rusko dnes nad ránom podniklo ďalšie útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, vlna úderov nebola ale taká masívna ako predchádzajúca noc. Škody sú hlásené z okolia Kryvého Rihu v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Útoky na energetickú infraštruktúru sú súčasťou demilitarizácie Ukrajiny

Ako informovala agentúra AFP, Putin na stretnutí so Západom neuznaným bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom dodal, že tieto údery boli aj reakciou na útoky ukrajinskej armády mierené na energetickú infraštruktúru v Rusku.

Ruský prezident súčasne doplnil, že z "humanitárnych dôvodov" ruská armáda v zime nepodnikli žiadne podobné útoky, keďže nechcela nechať sociálne ústavy, nemocnice a podobné zariadenia bez dodávok elektrického prúdu. "Ale po útokoch na naše energetické zariadenia sme boli nútení reagovať," vyhlásil Putin citovaný agentúrou AFP odvolávajúcou sa na agentúru Interfax.

Ruské jednotky v posledných týždňoch zvýšili intenzitu útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru: ruskí vojaci takmer každý deň odpaľujú drony a rakety na takéto zariadenia v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Charkovský primátor Ihor Terechov 1. apríla informoval, že v meste bola zničená takmer celá energetická infraštruktúra.

Trypiľská tepelná elektráreň bola úplne zničená

V dôsledku útoku v noci na 11. apríla bola úplne zničená aj Trypiľská tepelná elektráreň v Kyjevskej oblasti, ktorá bola najvýkonnejšou elektrárňou v regióne, pričom vyrábala približne polovicu všetkej tam vyrobenej elektrickej energie.

Putin vo svojom vyhlásení nespresnil, na ktoré ruské energetické zariadenia Ukrajina útočila, pravdepodobne však mal na mysli ropné rafinérie a sklady ropy. Od začiatku roku 2024 ukrajinské bezpilotné lietadlá vykonali viac ako desať takýchto útokov.

Putin odmieta tvrdenia, že Rusko pripravuje agresiu proti iným krajinám

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok odmietol obvinenia, že Rusko pripravuje agresiu aj proti iným krajinám v Európe. Ako uviedla britská stanica BBC, Putin takto reagoval na početné vyhlásenia západných politikov, že Ukrajine je potrebné pomôcť aj preto, že ak sa mu podarí vysporiadať sa s touto krajinou, zaútočí na jej spojencov na Západe.

"To je nezmysel, ktorý vládnuce kruhy potrebujú - ako sa zvykne hovorievať - na zdôvodnenie svojich výdavkov na vojnu na Ukrajine," vyhlásil Putin. Podľa neho toto je hlavný dôvod. "Iné príčiny nie sú," doplnil Putin počas stretnutia so Západom neuznaným bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Putin na ňom uviedol, že Rusko je pripravené na rokovania o Ukrajine. Zdôraznil však súčasne, že "Moskve nemožno vnútiť žiadnu schému (usporiadania vzťahov), ktorá sa nezakladá na realite". Pripomenul aj pripravovanú mierovú konferenciu vo Švajčiarsku, pričom dodal, že Rusko na ňu nie je pozvané.

MIMORIADNY ONLINE Polícia pátra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Tvrdia, že tam nemáme čo robiť, a zároveň hovoria, že je nemožné vyriešiť niečo bez nás," konštatoval Putin, ktorý konferenciu označil za "panoptikum", a doplnil, že celé "by to bolo smiešne, keby to nebolo smutné".

Dodal, že "druhá strana" je do istej miery "zahnaná do kúta", keďže odmietla rokovania s Ruskom v nádeji, že ho porazí na bojisku a spôsobí mu strategickú porážku. "Teraz chápu, že to nie je možné, ale odmietli rokovania a teraz sa ocitli v dosť zložitej situácii," vyhlásil Putin.

Zelenskyj odmietol priamo rokovať s Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno, počas návštevy v Turecku, odmietol možnosť rokovať priamo s Ruskom, pričom prízvukoval, že Ukrajina v spolupráci so Západom musí dosiahnuť mier podľa svojich vlastných podmienok.

Zelenskyj poznamenal, že Kyjev vo Švajčiarsku hodlá predstaviť svoj mierový plán, a potvrdil, že rokovanie má byť bez účasti Ruska. "Nerozumieme, prečo by mali byť pozývaní ľudia, ktorí len všetko blokujú, ničia a zabíjajú. My chceme výsledky," objasnil Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu