Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Český generál varuje: Vojna medzi USA a Čínou je nevyhnutná! Je to vážnejšie, ako sa zdá

Bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý
Bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Český generál vo výslužbe a bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý varuje, že vojna medzi veľmocami USA a Čína je nevyhnutná. Aj keď má čínska armáda menej skúseností, može nahradiť kvalitu kvantitou, dodáva.

Denník Le Monde upozornil, že v rovnaký deň 7. apríla uskutočnili vojenské cvičenia Čína a na druhej strane USA, Filipíny, Austrália a Japonsko. Podľa stránky tn.cz Jiří Šedivý poznamenal, že vojna medzi USA s ich spojencami a Čínou je takmer nevyhnutná.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 777 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Napätie v Tichomorí narastá

"Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať, celá oblasť Tichomoria je veľmi výbušná. Bezpečnostné riziká sú väčšie ako tie, ktoré vnímame u nás v Európe," vysvetlil pre tn.cz Šedivý a dodal: "Tomu, čo sa na východe odohráva nielen medzi Pekingom s Washingtonom, nevenujeme veľmi veľkú pozornosť, pretože je to ďaleko. Musíme si však uvedomiť, že situácia je veľmi vážna."

Ako dodal, nie je to záležitosť posledných týždňov ale skôr posledných rokov. "Je úplne jasné, že sa napätie v Juhočínskom mori neustále zvyšuje a Čína tam má územné nároky. A ohrozený nie je len Taiwan. Problémy môže mať aj Vietnam s Filípinami," vysvetlil bývalý náčelník generálneho štábu.

Filipíny majú s USA uzavretú obrannú dohodu, takže Spojené štáty by v prípade konfliktu pomáhali Filipínam. Denník China Daily dokonca napísal, že v tejto situácii by mohla vypuknúť aj tretia svetová vojna. Podobná je aj situácia s Taiwanom.

"Američania si uvedomujú, že toto je jeden z ich najväčších bezpečnostných problémov. Našou optikou toto riziko len zatieňuje konflikt na Ukrajine, to však neznamená, že tento obrovský problém neexistuje," zdôrazňuje Šedivý.

Šedivý upozorňuje, že to všetko sa môže zvrhnúť na obrovský konflikt. Pripomenul tiež slová čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga spred dvoch rokov, keď svojim vojakom povedal, aby sa pripravili na vojnu. "Tiež si praje, aby mal Peking najsilnejšiu armádu na svete,“ podotýka generál vo výslužbe.

"Tie slová sú silne varujúce a musíme ich vnímať aj v Európe, rovnako ako zbližovanie Ruska a Číny, ktorého sme boli svedkami aj tento týždeň, kedy sa Putinov šéf diplomacie Sergej Lavrov stretol so svojím náprotivkom z Pekingu Wangom I," varuje Šedivý.

Bývalý šéf českej armády tiež vysvetľuje, že spolupráca Ruska a Číny by sa dala charakterizovať ako svadba s rozumu. Čína sa chce stať prvou veľmocou sveta a Rusko chce získať naspäť vplyv tam, kde ho mal Sovietsky zväz.

Nasvedčuje tomu aj jesenná schôdzka medzi Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom, ktorá sa konala v Moskve. Podľa CNN sa vtedy diktátori zhovárali aj o nutnosti nastolenia nového svetového poriadku.

Nevýhodou pre Peking môže byť fakt, že čínska armáda nemá také vojenské skúsenosti. "Oni ale začínajú byť silní napríklad vo svojom jadrovom potenciáli aj v kozmických zbraniach. A čo sa týka deficitu bojových skúseností, tak môžu - podobne ako Rusi - kvalitu nahradiť kvantitou," dodáva na záver Šedivý pre tn.cz.

Viac o téme: VojnaUSAČínaJiří Šedivý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu