Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desaťtisíce demonštrantov žiadali odstúpenie premiéra Benjamina Netanjahua

Demonštrácie v Tel Avive Zobraziť galériu (2)
Demonštrácie v Tel Avive (Zdroj: TASR/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Desaťtisíce Izraelčanov protestovali v sobotu vo viacerých mestách proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a spôsobu, akým už presne polroka vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Masové zhromaždenie, na ktoré podľa organizátorov prišlo približne 100.000 ľudí, sa konalo v Tel Avive.

Demonštranti volali po okamžitých voľbách a Netanjahua vyzývali, aby odstúpil. Na zhromaždenie v Tel Avive došlo podľa miestnych médií aj k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou. Polícia zároveň informovala, že zadržala jedného z protestujúcich.Desaťtisíce ľudí protestovali aj voči spôsobu, akým pravicový premiér Netanjahu vedie vojnu v Gaze, pričom sa k nim pridali aj rodiny rukojemníkov zadržiavaných v tejto palestínskej enkláve.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Obdobné zhromaždenia sa konali aj v ďalších mestách. Líder izraelskej opozície Jair Lapid sa zúčastnil na proteste v meste Kfar Saba. "Nič sa nenaučili, nezmenili sa," povedal na zhromaždení na margo vlády. "Kým ich nepošleme domov, nedajú tejto krajine šancu pohnúť sa vpred," dodal.

Vôbec najkrvavejšiu vojnu v dejinách Pásma Gazy rozpútal bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. Militanti pri ňom podľa oficiálnych izraelských údajov zabili 1170 Izraelčanov a cudzincov, prevažne civilistov.Zároveň zajali zhruba 250 rukojemníkov, z ktorých 129 je stále zadržiavaných v Gaze. Do zmieneného čísla je zarátaných aj vyše 30 osôb, o ktorých Izrael predpokladá, že už nežijú.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Izrael v rámci odvety spustil rozsiahlu ofenzívu v Pásme Gazy, pri ktorej už podľa tamojšieho minsterstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo prinajmenšom 33.137 ľudí, pričom čo OSN varovala pred hroziacim hladomorom v tejto enkláve.Izraelská armáda v sobotu informovala, že našla telo jedného z týchto rukojemníkov. Ide už o 12 mŕtveho rukojemníka, ktorého armáda podľa svojich údajov priviezla domov počas vojny v Gaze. Príbuzní rukojemníkov už dlhšie obviňujú Netanjahua, že nemá seriózny záujem o ich prepustenie.

Viac o téme: OdstúpenieDemonštrácieTel AvivBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu