Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruská FSB zadržala ďalších podozrivých v kauze útoku na Crocus City Hall

Streľba v koncertnej sále v Moskve
Streľba v koncertnej sále v Moskve (Zdroj: SITA/Sergei Vedyashkin)/Moscow News Agency via AP)

MOSKVA/LONDÝN - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila zadržanie troch nových podozrivých v prípade útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall v metropolitnej oblasti Moskvy.

Ako informovala britská stanica BBC, k zadržaniam podozrivých došlo v Moskve, Jekaterinburgu a Omsku. Podľa FSB ide o osoby, ktoré financovali nákup zbraní a auta pre páchateľov útoku v tomto koncertno-zábavnom centre. FSB spresnila, že zadržaný bol jeden ruský občan a dvaja cudzinci pôvodom zo Strednej Ázie.

Teroristický útok v Moskve

"Dvaja zo zadržaných previedli peniaze na nákup strelných zbraní a vozidiel použitých pri teroristickom útoku, tretí sa priamo podieľal na verbovaní komplicov teroristického útoku a na financovaní jeho páchateľov," uviedla FSB v tlačovej správe o troch nových podozrivých. Doteraz bolo v kauze útoku na Crocus City Hall obvinených desať osôb. Všetci obvinení sú stíhaní pre teroristický čin a na základe súdneho rozhodnutia boli vzatí do väzby. Momentálne sú v centrách predbežného zadržania.

K útoku na Crocus City Hall došlo 22. marca krátko pred začiatkom koncertu ruskej rockovej skupiny Piknik. O deň neskôr riaditeľ FSB Alexandr Bortnikov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o zadržaní 11 podozrivých vrátane štyroch údajných priamych vykonávateľov útoku v koncertnej sále. Aj keď sa k zodpovednosti za tento útok prihlásila džihádistická sieť Islamský štát (IS), Putin a najnovšie aj ministri obrany a zahraničných vecí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov naďalej trvajú na "ukrajinskej stope". Kyjev účasť na tomto útoku rozhodne popiera. Útok v Crocus City Hall si vyžiadal 144 obetí na životoch vrátane šiestich detí. Ide o najtragickejší útok v Rusku za posledných 20 rokov.

Denníky Washington Post a New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje nedávno informovali, že Spojené štáty už 6. marca Rusko varovali, že koncertno-zábavné centrum Crocus City Hall by mohlo byť terčom teroristického útoku. Príslušné ruské orgány však tvrdia, že varovania poskytnuté USA pred možným útokom neboli dostatočne konkrétne; Washington tieto tvrdenia odmieta.

Viac o téme: útok RuskoMoskvaFSBZadržaniaCrocus City Hall
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu