Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Južná Kórea, USA a Japonsko uskutočnili spoločné letecké cvičenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Miguel Angel Morenatti)

SOUL - Južná Kórea, USA a Japonsko uskutočnili v utorok spoločné letecké cvičenia za účasti amerických bombardérov B-52H schopných niesť jadrové hlavice a stíhačiek týchto troch krajín. Išlo o reakciu na odpálenie rakety Severnou Kóreou, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Južnej Kórey. Informuje správa agentúry Jonhap.

Cvičenie sa uskutočnilo nad vodami juhovýchodne od ostrova Čedžu len niekoľko hodín po tom, ako Pchjongjang vypálil raketu stredného doletu do Japonského mora. "Cvičenie sa konalo s cieľom odradiť Severnú Kóreu od rozširujúcich sa jadrových a raketových hrozieb a zvýšiť schopnosť (krajín) reagovať," uviedlo juhokórejské ministerstvo vo svojej správe.

archívne video

Príchod vojakov NATO a prejav prezidentky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najvyšší predstavitelia Južnej Kórey, USA a Japonska pre jadrové záležitosti po spoločnom rokovaní konanie Severnej Kórey odsúdili. Označili ho za provokáciu, ktorá vážne ohrozuje mier a stabilitu Kórejského polostrova a regiónu.

Soul, Washington a Tokio posilňujú trojstrannú obrannú spoluprácu proti rastúcim raketovým a jadrovým hrozbám zo strany KĽDR, pripomína Jonhap. V auguste 2023 sa lídri týchto troch krajín stretli na summite v americkom Camp Davide, kde sa dohodli na viacročnom pláne pravidelných spoločných cvičení i na zriadení spoločnej tzv. horúcej linky určenej na komunikáciu v čase krízy. Prvé spoločné letecké vojenské cvičenia uskutočnili v októbri minulého roka.

Viac o téme: USAJaponskoJužná KóreaLetecké cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu