Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministerka financií USA varovala čínske firmy pred dôsledkami za pomoc Rusku

Janet Yellenová
Janet Yellenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Ajit Solanki)

KUANG-ČOU - Americká ministerka financií Janet Yellenová v sobotu počas oficiálnej návštevy Číny varovala čínske podniky pred následkami, ak budú podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine. Washington pred niekoľkými dňami vyjadril obavy, že Peking pomáha Rusku pri obnove vojenskej základne. Informuje o tom agentúra AFP.

"Ministerka Yellenová zdôraznila, že spoločnosti, vrátane tých v ČĽR, nesmú poskytnúť materiálnu podporu pre vojnu Ruska proti Ukrajine, vrátane podpory ruskej obrannej priemyselnej základne. (Čakajú ich) významné dôsledky, ak tak urobia," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva financií.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Spojené štáty a Čína počas návštevy ministerky Yellenovej súhlasili s uskutočnením ďalších rozhovorov o ekonomických otázkach. Vytvoria dve nové pracovné skupiny, ktoré sa budú venovať domácej a globálnej ekonomike, ako aj boju proti praniu špinavých peňazí, uvádza sa vo vyhlásení o vytvorení skupín.

Yellenová začala svoju päťdňovú návštevu v piatom najľudnatejšom čínskom meste Kuang-čou (Kanton), v jednom z hlavných priemyselných a exportných centier Číny. V rozhovoroch sa zamerala na to, čo USA považuje za nekalé čínske obchodné praktiky a chce sa zasadzovať za rovnaké podmienky pre amerických pracovníkov a firmy.

Viac o téme: EkonomikaVarovanieRuskoUSAJanet Yellenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu