Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Európu obsadzujú ploštice veľké ako dlaň: Napádajú aj ľudí

(Zdroj: gettyimages.com)

CYPRUS - Vedcov šokoval nedávny nález na ostrove Cyprus. Ľudí totiž začínali napádať obrovské dvanásťcentimetrové ploštice. V posledných rokoch sa tieto zvieratá dostávajú čoraz častejšie aj do severnejších oblastí Európy ako je Stredomorie.

Vedci objavili na východnej strane ostrova Cyprus obrovské ploštice, ktoré sa k nim pravdepodobne dostali z pevniny. Tento hmyz je skutočne nebezpečný a aj preto varovali ľudí, aby si naň dávali pozor. Pokiaľ vás totiž uhryznú, spôsobujú veľmi bolestivé poranenie. Zvyčajne útočia na oblasti medzi prstami na nohách. Nepredstavujú však pre človeka nebezpečenstvo.

archívne video

Bezplatná analýza vody sa teší veľkej popularite (Zdroj: TASR/František Iván)

Informuje o tom portál tn.cz s odkazom na Live Science. V USA sa týmto vodným plošticiam hovorí aj toe-biters čo v preklade znamená okusovači prstov. Pohrýzť dokážu vďaka svojmu masívnemu sosáčiku a jedovatým slinám, ktoré im umožňujú znehybniť korisť.

Ako a prečo sa tieto ploštice dostali na Cyprus je nateraz pre vedcov záhadné. Tento druh ploštíc dokáže dorásť až do 12 centimetrov a živí sa hlavne vtákmi, rybami či obojživelníkmi. Uloviť sa však môžu pokúsiť aj korytnačky. Na vodné ploštice začali upozorňovať ešte v roku 2021, kedy sa vyskytovali len na Balkánskom polostrove a v Taliansku. V súčasnosti sa však šíria aj na sever.

Viac o téme: PlošticaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu