Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Japonskí a čínski odborníci rokovali o vypúšťaní odpadových vôd z Fukušimy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

TOKIO - Medzi japonskými a čínskymi odborníkmi prebehli rokovania v rámci snáh o upokojenie Pekingu, ktorý vyjadril obavy v súvislosti s vypúšťaním vyčistenej rádioaktívnej odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima. V nedeľu to potvrdila japonská vláda.

S vypúšťaním vody sa začalo vlani v auguste, takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v tejto elektrárni, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následné vlny cunami. Proti vypúšťaniu sa postavili rybárske skupiny a susedné krajiny. Čína ihneď po začatí vypúšťania zakázala dovoz japonských morských plodov. Sobotňajšie rokovania prebehli v čínskom meste Ta-lien. Japonskí predstavitelia poskytli "vedecky podložené" vysvetlenie, ako bolo vypúšťanie vody bezpečne vykonané podľa plánu, uviedla japonská diplomacia vo vyhlásení.

Rokovania na úrovni odborníkov

Japonský premiér Fumio Kišida a čínsky prezident Si Ťin-pching sa na schôdzke v novembri dohodli na rokovaniach na úrovni odborníkov. Podľa AP sa medzi týmito krajinami konalo už niekoľko neformálnych stretnutí, ale nedeľňajšie vyhlásenie japonskej diplomacie ich prvýkrát verejne potvrdilo. Japonskí a čínski odborníci si v sobotu vymenili názory na technické záležitosti týkajúce sa vypúšťania vody, povedal nemenovaný japonský predstaviteľ bez uvedenia akýchkoľvek detailov.

Sú dodržané bezpečnostné kritéria? 

V polovici marca navštívil Fukušimu aj generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, ktorý potvrdil, že prebiehajúce vypúšťanie spĺňa bezpečnostné kritériá a "neexistujú vedecké dôvody" na akékoľvek obmedzenia týkajúce sa produktov z tohto regiónu.

Viac o téme: Odpadové vodyČínaJaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu