Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najradikálnejšie oslavy Veľkej noci! VIDEO Na TÝCHTO ostrovoch sa dobrovoľne nechávajú každý rok bičovať a ukrižovať

Ukrižovanie počas osláv Veľkej noci na Filipínach Zobraziť galériu (2)
Ukrižovanie počas osláv Veľkej noci na Filipínach (Zdroj: SITA/AP/Gerard V. Carreon)

MANILA - Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. TASR informuje podľa agentúry AFP.

archívne video

Veľký piatok je dňom prísneho pôstu (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Sebatýranie 

Mohli tam sledovať flagelantov, ktorí sa sebabičujú ako prejav kajúcnosti za odčinenie hriechov alebo vyprosenie zázraku. Naboso kráčali po prašných úzkych uliciach a rytmicky sa po chrbte bičovali do krvi prúžkami bambusu priviazanými na povrázkoch.

"Toto je pre môjho syna, epileptika," povedal Joel Yutoc, ktorý má na hrudi vytetované meno 13-ročného syna. Povedal, že syn nemal záchvaty už osem rokov, odkedy sa zapája do sebabičovania na Veľký piatok. Ide o súčasť miestnych pašiových hier.

Sebabičovanie uprostred osláv Veľkej noci na Filipínach
Zobraziť galériu (2)
Sebabičovanie uprostred osláv Veľkej noci na Filipínach  (Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila)

Ukrižovanie Ježiša Krista

V dedine San Juan odvliekli herci oblečení v rímskej zbroji muža s bielymi vlasmi v úlohe Ježiša Krista a dvoch ďalších na vyvýšenú mohylu, kde na zemi ležali drevené kríže. Zvedavci si tam natáčali na mobilné telefóny, ako im do dlaní zatĺkli klince a potom kríže vztýčili. O niekoľko minút boli kríže spustené a mužom klince vytiahli.

"Budem to robiť, kým budem nažive, pokiaľ to moje telo bude schopné. To je môj sľub," povedal bývalý rybár Wilfredo Salvador (67). Postavu Krista stvárňuje už 16 rokov. "To nič nie je. Niekedy sa to po dni zahojí a ja som schopný umyť riad a okúpať sa," povedal o ranách na rukách.

Cirkev to odmieta 

Podobné extrémne prejavy zbožnosti katolícka cirkev odmieta. Veriacich vyzýva, aby sa počas Veľkej noci radšej venovali modlitbám a skutkom milosrdenstva. Aj filipínske ministerstvo zdravotníctva vyzvalo verejnosť, aby sa "vyhýbala činom alebo obradom, ktoré vedú k fyzickým ranám a zraneniam". "Pripájame sa k pastoračnému vedeniu našich náboženských vodcov a vedieme všetkých k náboženským praktikám, ktoré sú bezpečné a zdravé," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

 

 

 

Viac o téme: UkrižovanieNáboženstvoBičovanieKresťaniaOceániaFilipínyVeľká nocRadikalizmusZvyklosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu