Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Grécke pobrežie zasiahlo ničivé ZEMETRASENIE s magnitúdou 5,8: Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Silné zemetrasenie s magnitúdou 5,8 v piatok zasiahlo juhozápadné pobrežie Grécka. Úrady zatiaľ nehlásili žiadne zranenia ani škody a nevydali ani výstrahu pred vlnou cunami. Informuje o tom agentúra DPA.

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa aténskeho geodynamického inštitútu zemetrasenie nastalo o 09:12 SEČ. Epicentrum otrasov bolo približne 20 kilometrov pod morským dnom neďaleko ostrovov Strofády v Iónskom mori, ktoré sa nachádzajú 120 kilometrov juhozápadne od mesta Patra. Podľa DPA zemetraseniu predchádzalo slabšie zemetrasenie s magnitúdou 4,1.

Atény, Kréta 

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch. Miestne médiá informovali aj o evakuácii viacerých škôl. Otrasy boli citeľné naprieč západným Gréckom, v Aténach vzdialených 300 kilometrov aj na ostrove Kréta. Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia zažíva pomerne často. Väčšinou sa však zaobídu bez obetí či materiálnych škôd.

Aj na Slovensku

Ranné veľmi silné zemetrasenie v Grécku zachytili aj seizmometre na Slovensku. Informuje o tom portál iMeteo.sk. Otrasy Slováci zrejme na vlastnej koži nepocítili, ale prístroje v Modre ich zreteľne zaevidovali. 

Odhaduje sa, že hypocentrum zemetrasenia bolo až v hĺbke 35 km. Prvotné informácie uvádzali hĺbku 16 km, no aj tento údaj Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) neskôr prehodnotilo. Keďže zemetrasenie bolo vskutku silné, nie je vylúčené, že sa objavia nejaké materiálne škody na infraštruktúre. Zatiaľ však škody podľa dostupných informácií hlásené nie sú. 

Viac o téme: Zemetrasenie GréckoStrofády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu