Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zrušením návštevy v USA sme chceli vyslať odkaz Hamasu, tvrdí Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Cieľom zrušenia návštevy izraelskej delegácie vo Washingtone bolo vyslať odkaz Hamasu, vyhlásil v stredu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael zároveň rokuje o novej návšteve v USA. Informuje agentúra AFP a DPA.

Podľa Netanjahua je palestínske hnutie presvedčené, že medzinárodný tlak po najnovšej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zabráni Izraelu dosiahnuť jeho hlavné ciele - oslobodiť rukojemníkov a zničiť Hamas v Pásme Gazy. Izraelský premiér uviedol, že medzinárodný tlak nebude mať na Izrael žiaden účinok. "Dúfam, že tento odkaz pochopili," dodal.

archívne video

Andrej Danko neverí, že prezidentka dostala v USA covid (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Podľa informácií vysokého predstaviteľa americkej administratívy, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, sa v súčasnosti rokuje o novom dátume návštevy. Stretnutie by malo byť venované možnej ofenzíve v Rafahu na juhu Pásma Gazy, kde sa pred bojmi uchýlil viac ako milión palestínskych civilistov.

BR OSN v pondelok po prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v palestínskej enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa zdržali hlasovania. Netanjahu po schválení rezolúcie oznámil zrušenie cesty izraelskej delegácie na vysokej úrovni do Washingtonu. USA obvinil, že "ustúpili" zo "zásadného postoja", keď umožnili hlasovanie, a tým ohrozili vojnové snahy Izraela a snahy o prepustenie civilistov.

Viac o téme: USAIzraelGazaBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu