Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Osobitnej spravodajkyni OSN Albaneseovej sa vyhrážajú, ale nevzdá sa

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

ŽENEVA - Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva na palestínskych územiach Francesca Albaneseová v stredu oznámila, že za svoju tvrdú kritiku izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy dostáva vyhrážky. Informuje agentúra DPA.

Nič z toho ju však nezastraší, uviedla v Ženeve táto talianska právnička a odborníčka na ľudské práva. Albaneseová odovzdala Rade OSN pre ľudské práva správu, v ktorej obviňuje Izrael z genocídy. Izrael označila za štát, kde je apartheid, pretože tak pristupuje k Palestínčanom. Izrael ju obviňuje zo spochybňovania práva Izraela na existenciu.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zástupcovia diplomacií z ďalších štátov ju kritizujú za intenzívnu aktivitu v sociálnych a ďalších médiách i za to, že vo svojej funkcii osobitnej spravodajkyne OSN v médiách vždy tvrdo kritizuje kroky Izraela. Na otázku na tlačovej konferencii, či ju táto kritika donúti vzdať sa, Albaneseová odpovedala: "V žiadnom prípade, to sa nikdy nestane."

Aj keď ju kritika rozčuľuje, posmeľuje ju do ďalšej práce

"Práca v oblasti ľudských práv je predovšetkým zosilneným hlasom ľudí, ktorých nie je počuť," vysvetlila. Jej posolstvo zostáva jasné: "Nič neospravedlňuje to, čo Izrael robí (v Pásme Gazy)."

V správe vyzvala na uvalenie zbrojného embarga a sankcií na Izrael. Odôvodnila to presvedčením, že Izrael vo vojne v Pásme Gazy porušuje medzinárodné humanitárne právo, čo si už vyžiadalo vyše 30.000 životov – napríklad kolektívnym trestaním Palestínčanov. Tí pritom nemajú dostatok jedla a sotva môžu dostať nejakú zdravotnícku pomoc, pretože Izrael podniká útoky na nemocnice.

Osobitní spravodajcovia OSN sú nezávislí experti. Rada OSN pre ľudské správa ich vymenováva, aby predkladali správy o konkrétnych témach alebo krajinách. Pracujú zadarmo a nie sú súčasťou OSN.

Viac o téme: OSNGazaFrancesca Albaneseová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu