Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Prvý štát zakázal sociálne siete deťom! Zákon hovorí jasne: Všetky účty vymazať a nové blokovať

Ron DeSantis
Ron DeSantis (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

WASHINGTON - Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis v pondelok podpísal návrh zákona, ktorý znemožňuje deťom mladším ako 14 rokov prístup na sociálne siete. Štrnásť až šestnásťroční tínedžeri budú musieť mať súhlas rodičov. Podľa zástancov má toto opatrenie ochrániť mladistvých pred dopadmi online prostredia na duševné zdravie, napísala agentúra Reuters. Jeho kritici ale varujú, že návrh obmedzuje ústavou zaručenú slobodu prejavu.

Spoločnosti budú musieť odstrániť účty do 14 rokov aj tým, ktorým je menej ako 16 rokov a nemajú súhlas rodičov. Platformy budú podľa opatrenia musieť vek overiť s využitím tretej strany. Pôvodný návrh sociálnej siete deťom do 16 rokov zakazoval úplne. DeSantis túto verziu zákona vetoval, keďže podľa neho obmedzovala práva rodičov. "Sociálne siete poškodzujú deti rôznymi spôsobmi," uviedol guvernér vo vyhlásení. Dodal, že zákon "dáva rodičom väčšiu možnosť ochrániť potomkov", do platnosti vstúpi 1. januára 2025.

archívne video

Polícia upozorňuje na nástrahy sociálnych sietí (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Zákon nespomína žiadne konkrétne platformy, ale mal by sa týkať sietí, ktoré zobrazujú reakcie, ako sú lajky, a obsahujú automaticky prehrávané videá či živé vysielania. Spoločnosti budú musieť vymazať zozbierané osobné údaje z ukončených účtov. Ak tak neurobia, rodičia na ne budú môcť podať žalobu. Opatrenie porušuje podľa kritikov prvý dodatok ústavy, ktorý chráni slobodu prejavu. Zároveň hovoria, že rozhodovať o prítomnosti mladistvých na sociálnych sieťach by mali namiesto vlády rodičia.

Prvým americkým štátom, ktorý v roku 2023 začal regulovať prístup detí sociálnej siete, je Utah. Po ňom nasledovali ďalšie vrátane Arkansasu, Louisiany, Ohia či Texasu. O podobných reštrikciách uvažujú aj ďalšie štáty USA.

Viac o téme: DetiSociálne sieteInternet USAFloridaRon DeSantis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu