Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovské nebezpečenstvo pre EÚ: Čínski policajti operujú v celej Únii, najnovšie majú hliadkovať v Maďarsku

Viktor Orbán sa dohodol s Čínou o vyslaní jej policajtov do Maďarska.
Viktor Orbán sa dohodol s Čínou o vyslaní jej policajtov do Maďarska. (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dosiahlo kontroverznú dohodu s Čínskou ľudovou republikou: Umožňuje maďarským a čínskym policajtom spoločne hliadkovať v Maďarsku. Liberálni poslanci varujú pred obrovským nebezpečenstvom pre Európsku úniu.

Podľa poslancov Čína týmto paktom sleduje svoje vlastné ciele: chce monitorovať čínskych občanov v zahraničí. Na tento účel už režim v Pekingu zriadil okolo 100 nelegálnych čínskych policajných staníc po celom svete, informuje maďarský internetový portál „Nepszava.hu“ s odvolaním sa na španielske zdroje. 30 z nich je údajne v 14 krajinách EÚ. Čína údajne zriadila takéto „lovecké centrum“ aj vo Viedni.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Bezpečnosť turistov ako oficiálny dôvod

Dohoda medzi maďarským ministrom vnútra Sándorom Pintérom a čínskym ministrom verejnej bezpečnosti Wang Siao-chungom bola uzavretá vo februári. Oficiálnym dôvodom bolo zlepšenie bezpečnosti turistov. Čína už uzavrela podobnú dohodu ako s Maďarskom aj so Srbskom, kandidátskou krajinou EÚ.

Na podnet liberálnej skupiny Renew Europe preto bude Európsky parlament na svojom plenárnom zasadnutí 10. apríla diskutovať o „aktivite čínskych policajtov v Európe“, informovali maďarské médiá.

Liberálni europoslanci v liste upozornili na skutočnosť, že Čína využíva nelegálne policajné stanice a prítomnosť čínskych policajtov na monitorovanie Číňanov žijúcich v Maďarsku, na vyhrážanie sa a umlčanie disidentov a na nútenie disidentov k návratu. Táto tajná a nezákonná činnosť polície by porušila demokraciu, právny štát a základné práva a predstavovala by obrovské nebezpečenstvo pre Európsku úniu a jej členské štáty, citoval list denník Nepszava.hu.

Maďarsko sa odvoláva na spoluprácu s Rakúskom

Maďarské ministerstvo vnútra akúkoľvek kritiku poprelo a upozornilo, že takáto dohoda s Čínou neznamená nič nové. Veď rakúski policajti už boli nasadení v Maďarsku a maďarskí policajti v Chorvátsku.

Čína má jednu nohu vo dverách

Maďarská vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána už dlhšie flirtuje nielen s Ruskom, ale aj s čínskym režimom – čo vyvoláva nervózne reakcie u ostatných štátov EÚ. Maďarsko opakovane odporovalo pozícii EÚ, keď išlo o to, odsúdiť porušovanie ľudských práv v Číne alebo povolilo čínske investície, aj keď EÚ žiadala, aby sa takéto vzťahy s Pekingom koordinovali s ostatnými členskými štátmi.

Bezpečnostná dohoda s Maďarskom je preto diplomatickým víťazstvom Číny, zatiaľ čo priepasť medzi Orbánom a jeho kolegami z EÚ sa prehlbuje.

Viac o téme: PolicajtiČínaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu